Теми статей
Обрати теми

Код послуги в податковій накладній ставити не потрібно! Поки…

Дар’я КРАВЧЕНКО, Сергій ДЕЦЮРА та Алла СВІРІДЕНКО

Нарешті! Платники ПДВ все-таки дочекалися офіційної позиції податківців щодо заповнення податкових накладних (ПН) і розрахунків коригувань (РК), датованих 2017 роком.

Звичайно, поява листа, що коментується, не стала несподіванкою. Адже ще 17.01.17 р. на сайті журналу «Вісник. Офіційно про податки» (http://www.visnuk.com.ua), а потім і безпосередньо в журналі «Вісник. Право знати все про податки і збори», 2017, № 1-2, с. 5 контролери приділили увагу цій тематиці.

Проте хотілося більш офіційного документа. І ось (хоча й із запізненням) ми його отримали. Отже, контролери ухвалили.

1. Коди товарів за УКТ ЗЕД — усе суворо.

Увага! Починаючи з 01.01.17 р. при здійсненні постачань товарів у ПН в обов’язковому порядку вказується код товару згідно з УКТ ЗЕД (для підакцизних і імпортних товарів — 10 знаків, для інших товарів — не менше 4 знаків).

Тут від контролерів ніяких поблажок не буде. Адже використати коди товарів за УКТ ЗЕД не в новинку платникам ПДВ (неважливо, що такі коди вказувалися тільки для імпортних та підакцизних товарів). Та і форма ПН/РК уже містить відповідні графи. Так що уникнути їх не вийде.

Короткі чотиризначні коди за УКТ ЗЕД вносимо, як і повні десятизначні, у гр. 3 табличної частини ПН.

При цьому контролери нагадують: код товару згідно з УКТ ЗЕД вказується на всіх етапах постачання товарів від виробника або імпортера до кінцевого споживача і незалежно від дати придбання або виготовлення такого товару (до 01.01.17 р. або після цієї дати). Поставляєте товар у 2017 році — будьте ласкаві, вкажіть у ПН його код за УКТ ЗЕД.

Важливо! Ті ж самі правила діють і для РК, які були виписані починаючи з 01.01.17 р., незалежно від дати складання ПН (до 01.01.17 р. або після цієї дати), до яких складаються такі РК.

Іншими словами, в усіх РК, датованих 2017 роком, платники ПДВ зобов’язані вказувати коди товарів за УКТ ЗЕД. Навіть у тому разі, якщо в ПН, до якої вони складені, таких кодів немає.

Виняток податківці зробили тільки для зведених ПН, які виписуються з метою нарахування «компенсуючих» податкових зобов’язань відповідно до п. 198.5 або ст. 199 ПКУ. У таких ПН ані код товару згідно з УКТ ЗЕД, ані код послуги не треба вказувати.

У принципі, це і так відомо. Адже в номенклатурній гр. 2 такої ПН наводяться лише дані ПН, за якими необхідно нарахувати «компенсуючі» ПЗ ( п.п. 1 п. 16 Порядку № 1307*). Вказати в них ще й коди за УКТ ЗЕД окремо для кожного товару неможливо.

* Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом Мінфіну від 31.12.15 р. № 1307.

2. Коди послуг згідно з Державним класифікатором продукції та послуг (ДК 016:2010**) — чекаємо оновлень.

** Державний класифікатор продукції та послуг ДК 016:2010 від 01.01.12 р.

Радує те, що контролери все ж визнали: зараз не можна виконати вимоги ПКУ в частині вказівки кодів послуг в ПН.

Тому податківці пішли на поступки і заявили: враховуючи те, що в діючій формі ПН немає окремого поля для відображення коду послуги згідно з ДК 016:2010, до внесення відповідних змін до форми ПН і порядку її заповнення при складанні ПН код послуги тимчасово не вказується!

При цьому відсутність коду послуги в ПН, дата складання якої припадає на період з 01.01.17 р. до дати набуття чинності відповідних змін у форму ПН, не є помилкою, допущеною при складанні такої ПН.

Від себе додамо: оскільки податківці визнали, що в ПН без коду послуги немає помилки, то, очевидно, і проблем з податковим кредитом у покупця не буде.

А що коли постачальник вже зареєстрував ПН у ЄРПН з кодом послуги?

Податківці цю ситуацію не розглянули. Але ми упевнені, що до такої ПН теж не повинно бути претензій. Адже вона відповідає вимогам ПКУ. А те, що код послуги ЄРПН прийняв за код товару, ніяким чином не впливає на легітимність ПН.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі