Теми статей
Обрати теми

Податкова соціальна пільга: як застосовувати у 2017 році

Лілія УШАКОВА, експерт з питань оплати праці
Розміри податкових соціальних пільг і граничний розмір доходу, що надає право на їх застосування, прив’язані до прожитмінімуму на 1 січня звітного року. Але цього року розміри прожитмінімуму і мінзарплати розійшлися як у морі кораблі. Хто у результаті залишиться з пільгою, а кому не бачити її як своїх вух? Розбираємося! До речі, порядок застосування пільги не змінився.

Податкова соціальна пільга (далі — ПСП) — це сума, на яку працівник має право зменшити свій загальний місячний оподатковуваний дохід, отриманий від одного роботодавця у вигляді заробітної плати.

Не може бути застосована ПСП до:

• доходів працівника, інших, ніж зарплата (наприклад, до декретних);

• підприємницького доходу, а також доходу незалежного професіонала;

• зарплати, яку працівник отримує впродовж звітного податкового місяця одночасно з доходами у вигляді стипендії, грошового або майнового (речового) забезпечення учнів, студентів, аспірантів, ординаторів, ад’юнктів, військовослужбовців, що виплачуються з бюджету. Тобто, наприклад, працюючі студенти — бюджетники і «солдати підприємства», які проходять військову службу, права на ПСП не мають.

Важливо! Перелік категорій осіб, які можуть скористатися ПСП при виконанні певних умов, наведений в п. 169.1 ПКУ. Умовно їх можна поділити на тих, хто має право на ПСП «на себе» (див. п.п. 169.1.1, пп. «в» — «е» п.п. 169.1.3, пп. «а» — «ґ» п.п. 169.1.4 ПКУ), і на тих, хто користується ПСП «на дітей» ( п.п. 169.1.2, пп. «а» і «б» п.п. 169.1.3 ПКУ).

Які ж умови мають бути виконані, щоб у працівника виникло право на ПСП? Зараз розповімо.

Кому «світить» ПСП?

Скористатися ПСП може працівник, якщо його зарплата, нарахована за місяць, не перевищує граничний розмір доходу, який надає право на ПСП. У 2017 році для тих, хто хоче отримати ПСП «на себе», він дорівнює 2240 грн.

А якщо працівники мають право на ПСП «на дітей»? Тут потрібно врахувати, що право на таку ПСП мають обидва батьки дитини. Але для одного з них граничний розмір доходу, що надає право на ПСП, визначатимемо кратно кількості дітей, на яких він отримує пільгу (тобто 2240 грн. множимо на кількість дітей у віці до 18 років), а для другого — в загальному порядку (2240 грн.). Майте на увазі: хто з батьків дітей користуватиметься правом на збільшення граничного розміру доходу кратно кількості дітей, вони вирішують самостійно і вказують це в заяві про застосування ПСП.

Важливо! Для цілей ПСП виплати за період збереження зарплати (приміром, «перехідні» відпускні і лікарняні) відносимо до місяців, за які вони нараховані ( абзац третій п.п. 169.4.1 ПКУ). Далі розраховуємо суми уточнених доходів по таких місяцях і визначаємо право працівника на ПСП.

І усе б добре, коли б не одне «але». З 1 січня 2017 року розмір зарплати за місяць працівника, який виконав місячну (годинну) норму праці, не може бути нижчий розміру мінімальної заробітної плати, тобто 3200 грн.

Зіставляючи розміри граничного доходу, що надає право на ПСП (у загальному випадку — 2240 грн.), і мінзарплати (3200 грн.), доходимо невтішного висновку: скористатися ПСП цього року зможуть далеко не всі. Хто ж ці «красені»?

Це працівники, які:

• працюють на умовах неповного робочого часу, у тому числі і зовнішні сумісники. Так, якщо припустити, що при виконанні місячної норми праці працівник повинен отримати зарплату в сумі 3200 грн., то право на ПСП у нього буде, якщо він за місяць відпрацює 0,7 (3200 грн. х 0,7 = 2240 грн.) або менше встановленої місячної норми робочого часу.

Будьте уважні! Якщо працівник — внутрішній сумісник, то для цілей ПСП його зарплатні доходи, нараховані одним роботодавцем за основним місцем роботи і за місцем роботи за сумісництвом, складаються;

• відпрацювали тільки частину місяця (наприклад, були прийняті на роботу не з першого робочого дня (звільнені не останнім робочим днем) місяця, перебували у відпустці без збереження зарплати, прогулювали роботу і т. п.) і при цьому за невідпрацьовану частину місяця їм не нараховувалися жодні виплати;

• працювали на повну ставку, але в звітному місяці перебували на лікарняному, який сплачений виходячи з розрахунку 50 (60, 70) % середньої зарплати.

Адже в перерахованих випадках фактична зарплата працівника порівнюватиметься з мінзарплатою, розрахованою пропорційно виконаній нормі праці.

Приклад. Основного працівника прийнято на 0,5 ставки. Зарплата за фактично відпрацьований час у січні — 1400,00 грн.

Мінзарплатна межа з урахуванням зайнятості працівника дорівнює: 3200 х 0,5 = 1600,00 (грн.). Вона вище за зарплату за фактично відпрацьований час. Тому працівникові буде нараховано «трудову» доплату 200 грн. (1600 - 1400). Загальна сума зарплати за січень, з урахуванням «трудової» доплати, дорівнює 1600,00 грн. Вона нижче граничного розміру доходу, що надає право на ПСП (2240 грн.). Отже, до зарплати працівника можна застосувати ПСП, вказану ним у відповідній заяві.

Також вірогідність скористатися ПСП є у батьків, що претендують на пільгу «на дітей». Так, для одного з батьків двох дітей у віці до 18 років граничний розмір доходу дорівнюватиме 4480 грн. (2240 х 2), трьох дітей — 6720 грн. (2240 х 3) і т. д. Для другого з батьків межа стандартна — 2240 грн.

З граничним розміром доходу, що надає право на ПСП у 2017 році, розібралися. А чому дорівнює сума ПСП? Так би мовити, за що боремося? І що робити, щоб скористатися пільгою?

Розміри і місця застосування

Розміри ПСП «прив’язані» до прожитмінімуму для працездатної особи (з розрахунку на місяць), встановленого законом на 1 січня звітного податкового року, і категорії одержувача пільги (див. на с. 25).

Застосовують ПСП тільки за одним місцем нарахування (виплати) зарплати ( п.п. 169.2.1 ПКУ). Його працівник обирає самостійно. Як? Просто подає роботодавцеві заяву про самостійне обрання місця застосування ПСП (далі — ПСП-заява). Вона складається в довільній формі. А її текст може бути таким:

img 1

Якщо працівник претендує на ПСП «на дітей» або на ПСП «на себе» в підвищеному чи максимальному розмірі, то разом із заявою про застосування ПСП він подає роботодавцеві підтверджуючі документи. Їх перелік наведено в Порядку № 1227.

Важливо! Якщо працівник має право на ПСП за двома або більше підставами, до його зарплати застосовують одну ПСП. Яку саме? Пільгу за підставою, що передбачає її найбільший розмір. Виняток — працівники, які утримують двох або більше за дітей у віці до 18 років, у тому числі дитину-інваліда (дітей-інвалідів). У такому разі ПСП підсумовуються ( п.п. 169.3.1 ПКУ).

Важливо! Щорічне подання ПСП-заяви, якщо підстава для її застосування залишається незмінною, ПКУ не передбачено.

Інформація про надані працівникам ПСП відображається роботодавцем у Податковому розрахунку за формою № 1ДФ з такими ознаками (див. таблицю).

Пільги і ознаки у формі № 1ДФ

Вид ПСП (норма ПКУ)

Ознака ПСП у ф. № 1ДФ

Звичайна ( п.п. 169.1.1)

01

Звичайна «на дітей» ( п.п. 169.1.2)

04

Підвищена «на дітей» ( пп. «а» і «б» п.п. 169.1.3)

02

Підвищена ( пп. «в» — «е» п.п. 169.1.3)

02

Максимальна ( п.п. 169.1.4)

03

Теги ПСП
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі