Теми статей
Обрати теми

Припинили користуватися пільгами: правила подання «пільгового» Звіту

Сергій ДЕЦЮРА, податковий експерт
Якщо підприємство користується пільгами із сплати податків, то воно зобов’язане щокварталу подавати Звіт про пільги. Водночас можливі випадки, коли посеред року воно припиняє ними користуватися. У зв’язку з цим виникає закономірне запитання: чи потрібно такому підприємству подавати річний Звіт про пільги? Про це поговоримо далі.

Хто подає Звіт

Розпочнемо з того, що подавати Звіт про суми податкових пільг, форму якого затверджено постановою КМУ від 27.12.10 р. № 1233 (далі — Звіт про пільги), мають так звані пільговики, тобто суб’єкти господарювання — платники податків, які користуються податковими пільгами (п. 1 Порядку № 1233*).

* Порядок обліку сум податків та зборів, не сплачених суб’єктом господарювання до бюджету у зв’язку з отриманням податкових пільг, затверджений постановою Мінфіну від 27.12.10 р. № 1233.

У свою чергу, суб’єктами господарювання є ( ст. 55 ГКУ):

• юрособи — державні, комунальні та інші підприємства, а також інші юрособи;

• фізособи-підприємці.

Зауважте: відокремлені підрозділи юросіб хоча й віднесені до платників податків ( п. 15.1 ПКУ), але до числа суб’єктів господарювання не належать. Тому такі підрозділи не складають і не подають цей Звіт. А про пільги звітує головне підприємство за місцем своєї реєстрації.

Платник податків подає Звіт про пільги, якщо використовує пільгу, зазначену в Довіднику податкових пільг. На сьогодні діють Довідники податкових пільг № 81/1 та № 81/2 (див. «БТ», 2017, № 3, с. 7). Якщо пільги в Довіднику немає, то й обов’язку звітувати теж. Такий висновок випливає з консультації, розміщеної в категорії 102.22 ЗІР ДФСУ, в якій податківці стверджують, що в Довідниках пільг зазначені всі податкові пільги.

Правила подання

Як зазначено в п. 3 Порядку № 1233, якщо суб’єкт господарювання у звітному періоді пільгами не користувався, то Звіт про пільги за такий період не подає.

Водночас слід пам’ятати, що Звіт про пільги заповнюємо наростаючим підсумком з початку року. Тому якщо ви користувалися пільгою на початку року (в одному із кварталів), а потім перестали нею користуватися, то Звіт про пільги доведеться заповнювати та подавати до кінця такого року. На цьому наголошують і податківці у категорії 101.29 ЗІР ДФСУ.

Подають Звіт про пільги суб’єкти господарювання за місцем своєї реєстрації протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового періоду (п. 3 Порядку № 1233).

Отже, Звіт за 2016 рік подаємо не пізніше 09.02.16 р.

Прибуткові пільги

Декілька слів скажемо про подання Звіту про пільги суб’єктами, які користуються пільгами з податку на прибуток. У Порядку № 1233 нічого не зазначено про зв’язок подання Звіту про пільги з періодичністю подання декларації з прибутку. Адже визначити суму пільги з податку на прибуток можна тільки за підсумками звітного періоду, коли буде складено додаток ПЗ до декларації з прибутку. До цього моменту у такого платника немає пільги в розумінні ст. 30 ПКУ і Порядку № 1233. Таким чином, якщо суб’єкт є річним платником податку на прибуток і користується виключно пільгами з прибутку, щокварталу подавати Звіт про пільги у нього необхідності немає.

Такої самої позиції дотримуються податківці. При цьому вони переконані в тому, що подавати Звіт про пільги потрібно у строки подання річної декларації з прибутку, тобто протягом 60 календарних днів (див. підкатегорію 102.23.01 ЗІР ДФСУ).

Проте у випадку використання пільг з інших податків, для яких звітний період — місяць або квартал (припустимо, пільг з ПДВ), щоквартального подання Звіту про пільги не уникнути. Водночас відображати пільгу з податку на прибуток у квартальному Звіті не потрібно. Усі дані про «прибуткові» пільги будуть відображені у річному Звіті.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі