Теми статей
Обрати теми

ПДВ Реєстрація «перерозподільчих» РК в ЄРПН

Дар’я КРАВЧЕНКО
Платник ПДВ провів перерозподіл ПДВ за підсумками 2016 року. Проте зареєструвати в ЄРПН розрахунки коригування (РК) до виписаних упродовж року зведених податкових накладних не вийшло — система не пропускає. У чому проблема?

Швидше за все, проблеми з реєстрацією в ЄРПН РК до «розподільчих» зведених ПН виникли не в одного платника ПДВ. А усе через нестачу інформації.

Адже для того, щоб визначити, як правильно заповнити «розподільчі» РК, у платників ПДВ було всього два джерела:

• «старий» лист ДФСУ від 31.12.15 р. № 48122/7/99-99-19-03-02-17, в якому податківці уперше роз’яснили, як складати РК за підсумками перерозподілу ПДВ;

• та роз’яснення в категорії 101.19 ЗІР ДФСУ, яке, до речі, на сьогодні перейшло в розряд недіючих (унаслідок внесення змін до ПКУ з 01.01.17 р.).

Тож, виходячи із вказаних документів, в РК слід було заповнити:

• поля I, II або III (залежно від ставки ПДВ) розділу А;

• у розділі Б — гр. 1 і 2.

Окрім цього, ми рекомендували* вказати в РК додаткову інформацію, щоб не відключати автоматичну перевірку такого документа, наприклад, обсяг постачання в гр. 13 РК.

* Див. Тему тижня «Перерозподіляємо ПДВ за підсумками 2016 року» // «БТ», 2016, № 51, с. 41.

Як показала практика, для того, щоб РК потрапив до ЄРПН, у ньому треба було вказати значно більше інформації, ніж рекомендували податківці.

1. У «зменшуючих» РК:

• у розділі А табличної частині необхідно було вказати суму, на яку слід було відкоригувати обсяг постачання (залежно від ставки ПДВ — поля IV — V);

• обов’язково заповнити гр. 13 РК (як ми і рекомендували).

При цьому суму коригування «компенсуючих» податкових зобов’язань (ПЗ) треба вказати окремо для кожної ПН, вказаної в гр. 3 зведеної ПН (а не вносити загальну суму коригування в один рядок). Адже зменшити обсяг постачання на більшу суму, ніж вказана в окремому рядку зведеної ПН, система не зможе;

• довелося заповнити і гр. 3 РК.

2. У «збільшуючих» РК:

• у розділі А табличної частини ПН вказуємо обсяг постачання, який слід відкоригувати (залежно від ставки ПДВ — розділи IV — V);

• а ось розписувати усі ПН, вказані у зведеній ПН, які підлягають коригуванню за результатами перерозподілу ПДВ, не треба.

Адже в цьому випадку необхідно збільшити суму «компенсуючих» ПЗ, а не зменшити. А у такому разі ані нижньої, ані верхньої межі для такого збільшення не буде. Тому і саме коригування можна провести одним рядком.

Зверніть увагу: якщо при реєстрації РК система вимагатиме заповнити гр. 3 РК, таких дій можна уникнути, поставивши крапку або пробіл у відповідній комірці.

Специфічні особливості:

• для РК з умовним ІПН «600000000000» — додатково заповнюємо гр. 5 РК;

• для РК з умовним ІПН «400000000000»гр. 5 і 11 РК.

Приклад «правильно» заповненого РК наведено на рисунку нижче.

img 1
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі