Теми статей
Обрати теми

Неприбуткова організація та Звіт про пільги

Наталя АЛЬОШКІНА
Наш гаражний кооператив зареєстрований як неприбуткова організація (код неприбутковості — 0042). Податок на прибуток не сплачуємо. Підкажіть, будь ласка, чи зобов’язані ми подавати Звіт про суми податкових пільг?

Відповімо одразу: Звіт про суми податкових пільг (далі — Звіт) неприбуткова організація подавати не повинна. Нижче пояснимо, чому так відбувається.

Згідно з п.п. 17.1.4 ПКУ платники податків мають право користуватися податковими пільгами в порядку, передбаченому ПКУ. При цьому вони зобов’язані надавати контролюючим органам інформацію про суми грошових коштів, не сплачених до бюджету у зв’язку з отриманням таких пільг ( п.п. 16.1.6 ПКУ). Інформація надається у Звіті, форму якого затверджено постановою КМУ від 27.12.10 р. № 1233.

Тобто якщо користуємося пільгою, то подаємо Звіт.

У свою чергу, ПКУ встановлює перелік видів податкових пільг, а також містить інші випадки звільнення від сплати деяких податків у певних випадках, якими за наявності підстав і в порядку, установленому цим Кодексом, користуються всі платники податків ( п. 30.1 ПКУ).

Нагадаємо: раніше для кожного виду неприбуткових організацій було наведено відповідний перелік звільнених доходів у спеціальній ст. 157 ПКУ (у редакції, чинній до 01.01.2015 р.). У нинішній редакції ПКУ перелік звільняючих пільг для неприбуткових організацій відсутній. Не зазначені пільги з податку на прибуток для неприбуткових організацій також у «пільгових» довідниках № 81/1 і № 81/2.

Зауважте: контролери у своїх роз’ясненнях (див. підкатегорію 102.22 ЗІР ДФСУ) заявляють про те, що в Довіднику пільг, наданих чинним законодавством зі сплати податків і зборів, зазначені всі види податкових пільг. А тому немає пільги — немає і Звіту про пільги.

І це не єдиний аргумент. Звернемося до визначення терміна «податкова пільга». Це передбачене податковим і митним законодавством звільнення платника податків від обов’язку з нарахування та сплати податку і збору ( п. 30.1 ПКУ). Очевидно, що звільнення суб’єкта господарювання можливе тільки від сплати податку, платником якого він є. Звідси висновок: звільнення від сплати податку (тобто пільга) застосовується тільки до платника такого податку.

Як зазначено в п. 133.4 ПКУ, не є платниками податку на прибуток неприбуткові підприємства, установи та організації в порядку та на умовах, установлених цим пунктом. При цьому критерії для організацій, що відповідають статусу неприбуткових, викладено в окремому п.п. 133.4.1 ПКУ.

Так, неприбутковою організацією є організація, яка одночасно відповідає таким вимогам:

1) утворена та зареєстрована в порядку, визначеному законом, що регулює діяльність відповідної неприбуткової організації;

2) установчі документи містять заборону розподілу отриманих доходів (прибутків) або їх частини серед засновників (учасників), членів такої організації, працівників (крім оплати їх праці, нарахування єдиного соціального внеску), членів органів управління та інших пов’язаних з ними осіб;

3) установчі документи передбачають передачу активів одній або декільком неприбутковим організаціям відповідного виду або зарахування до доходу бюджету в разі припинення юридичної особи (у результаті її ліквідації, злиття, поділу, приєднання або перетворення);

4) організацію внесено контролюючим органом до Реєстру неприбуткових установ та організацій.

Також у п.п. 133.4.6 ПКУ наведено перелік неприбуткових організацій, що відповідають вищезазначеним вимогам і не є платниками податку. До цього переліку включено, зокрема, гаражний кооператив.

Таким чином, якщо всім зазначеним критеріям ваша організація відповідає, то ви взагалі не є платником податку на прибуток, а отже, пільгами з податку на прибуток не користуєтеся і про Звіт про пільги мови бути не може.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі