Експедитор залучає перевізника: як заповнити податкову накладну

Кравченко Дар’я, Децюра Сергій
Лист ГУ ДФС у м. Київ від 13.06.17 р. № 604/ІПК/10/26-15-12-01-18

У листі, що коментується, податківці нагадали про особливості заповнення податкових накладних (ПН) при наданні транспортно-експедиторських послуг на території України.

Проте розглянула найпростіший випадок — коли експедитор працює за прямим договором (надає послуги самостійно) або такі послуги надає перевізник — платник ПДВ.

Ну а якщо так, то вказані операції підлягають обкладенню ПДВ на загальних підставах і за ставкою ПДВ 20 %. Відповідно ПДВ-зобов’язання (ПЗ) в експедитора виникнуть (питання 1 і 2 УПК № 610*; категорія 101.20 ЗІР ДФСУ):

* Узагальнююча податкова консультація щодо порядку оподаткування податком на додану вартість транспортно-експедиторської діяльності, затверджена наказом ДПСУ від 06.07.12 р. № 610.

за «першою подією» (при отриманні коштів від замовника або за датою оформлення документів, що підтверджують факт здійснення перевезення для замовника);

• на суму перевезення і на суму наданих такому замовникові експедиторських послуг.

На дату виникнення ПЗ експедитор зобов’язаний виписати ПН, у якій в окремих рядках (!) відобразити вартість експедиторських послуг і вартість послуг з перевезення.

Також потрібно вказати обов’язкові реквізити:

• опис (номенклатуру) товарів/послуг, їх кількість і об’єм.

Попереджаємо! Інформація, яку ви вкажете в «номенклатурній» гр. 2 ПН, повинна відповідати формулюванню, наведеному в первинних документах, якими супроводжується постачання таких товарів/послуг;

• код послуги відповідно до ДКПУ (гр. 3.3).

На жаль, про ситуацію, коли перевізник — неплатник ПДВ, податківці умовчали. Нагадаємо: у такому разі вартість безПДВшних послуг не включається в базу обкладення ПДВ в експедитора (питання 1 УПК № 610). Виходить, і в ПН їх не потрібно включати.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі