Чи можна знищити первинку, якщо минуло 3 роки?

Кравченко Дар’я, Децюра Сергій
Лист ДФСУ від 08.06.17 р. № 550/6/99-99-14-03-01-15/ІПК

У листі, що коментується, ДФСУ повідала про те, чи має право платник податків знищити первинні фінансові і бухгалтерські документи, якщо строк їх зберігання перевищив 3 роки*, і період, за який були складені такі документи, вже перевірили камерально.

* Детальну інформацію про строки зберігання документів ви можете знайти в «БТ», 2016, № 20, с. 21.

Дійсно, платники податків зобов’язані зберігати (п. 44.3 ПКУ):

• первинні документи, регістри бухгалтерського обліку, фінансову звітність, інші документи, пов’язані з обчисленням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачено законодавством;

• документи, пов’язані з виконанням вимог законодавства, контроль за дотриманням якого покладений на контролюючі органи.

Причому зберігати не менше 1095 днів з дня подання податкової звітності, для складання якої вони були використані (а в разі її неподання — з граничного строку подання такої звітності).

Конкретні строки зберігання первинних документів прописані в Переліку № 578/5**.

** Перелік типових документів, що створюються під час діяльності державних органів та органів місцевого самоврядування, інших установ, підприємств та організацій, із зазначенням строків зберігання документів, затверджений наказом Мін’юсту від 12.04.12 р. № 578/5.

Нагадаємо: умовою знищення деяких документів є не лише закінчення встановленого строку їх зберігання, але і закінчення перевірки податковими органами. Це стосується документів (переважно бухгалтерської документації), в примітці до строку зберігання яких (графа 5) вказано: «За умови закінчення перевірки державними податковими органами з питань дотримання податкового законодавства <…>».

Раніше податківці наполягали: у разі, коли перевірка не проводилася більше 1095 днів, платники зобов’язані забезпечити подальше зберігання неперевірених документів і здати їх до архіву (див. лист ДПСУ від 18.05.12 р. № 13920/Ж/17-1216). Також проти знищення документів до проведення перевірки податковими органами і Державна архівна служба України (див. лист від 30.10.12 р. № 01.2/3388).

У своєму запиті платник податків вирішив трохи схитрувати. Він запитує, чи можна знищувати первинку, якщо проведена камеральна перевірка? Адже формально це теж податкова перевірка, хоч вона і не зачіпає первинку.

Контролери прямої відповіді не надали, але попереджають, що вони мають право проводити перевірки і самостійно визначати суму грошових зобов’язань платника податків також не пізніше закінчення 1095 дня, наступного за останнім днем граничного строку подання податкової декларації та/або граничного строку сплати грошових зобов’язань, нарахованих контролюючим органом, а якщо така податкова декларація була подана пізніше, — за днем її фактичного подання (п. 102.1 ПКУ).

Причому, у разі коли платник подає уточнюючий розрахунок, строк проведення перевірки уточненої декларації (1095 днів) відлічуватиметься від дати подання уточнюючого розрахунку.

Наприклад, платник податків виявив помилку в декларації з ПДВ за серпень 2014 року і подав уточнюючий розрахунок 10 липня 2017 року. Значить, строк проведення перевірки ПДВ декларації за серпень 2014 року закінчиться лише 10 липня 2020 року. Відповідно до цієї дати доведеться зберігати і первинку за серпень 2014 року.

Зверніть увагу! Якщо ви наважитеся уточнити перевірений податківцями період, то податківці зможуть не лише «розібрати по кісточках» уточнюваний період, але й «захопити» як інші періоди, так і інші податки/збори. Адже ПКУ не обмежує коло питань, які можуть стати предметом позапланової перевірки (лист ДФСУ від 06.07.16 р. № 14678/6/99-99-14-03-03-15 // «БТ», 2016, № 36, с. 4).

Тож не поспішайте викидати первинку. Мало що трапиться...

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі