«Залізне» право на податковий кредит з 1 липня 2017 року

Казанова Марина, податковий експерт
З 1 липня одночасно із запуском «повного» режиму блокування податкових накладних набуває чинності такий собі компенсатор — норма про «залізне» право на податковий кредит. Якщо податкова накладна пройшла реєстрацію, то вона беззастережно надає право на податковий кредит. Але «тривожать невиразні сумніви». Прямо так усе чудово? Розбираємося.

«Багатообіцяюча» норма

З 1 липня 2017 року (потрібно розуміти, як винагорода за введення режиму призупинення реєстрації податкової накладної) запрацював абзац третій п. 201.10 ПКУ.

У ньому вказано, що податкова накладна та/або розрахунок коригування до неї, складені і зареєстровані після 1 липня 2017 року, є для покупця таких товарів/послуг достатньою підставою для відображення податкового кредиту і не потребують будь-якого додаткового підтвердження.

Одночасно із цим унаслідок непотрібності канула в Лету і «ліберальна» норма (з останнього абзацу п. 201.10 ПКУ), яка встановлювала право платника показати податковий кредит (ПК) за податковою накладною (ПН), що містить помилки в обов’язкових реквізитах, які не заважають ідентифікації операції.

Пам’ятайте її? «Податкова накладна, що містить помилки в реквізитах, визначених пунктом 201.1 цієї статті (окрім коду товару згідно з УКТ ЗЕД), які не заважають ідентифікувати здійснену операцію, її зміст (товар/послугу, що постачаються), період, сторони і суму податкових зобов’язань, є підставою для віднесення покупцем сум податку до податкового кредиту».

В абзаці одинадцятому того ж п. 201.10 ПКУ є пряма вказівка, що такі помилки не можуть бути перешкодою для реєстрації ПН.

Сполучаємо його з 1-липневою нормою про те, що складена і зареєстрована після 1 липня 2017 року ПН є для покупця достатньою підставою для відображення ПК і не потребує будь-якого додаткового підтвердження. І непотрібність норми з останнього абзацу п. 201.10 ПКУ стає очевидною.

Тобто, по суті, нововведення означають, що якщо ПН пройшла реєстрацію в Єдиному реєстрі податкових накладних (ЄРПН), то жодних «причіпок» до неї вже не може бути.

Ні помилки в обов’язкових реквізитах, ні правочини з «підозрілим» контрагентом не можуть бути приводом для зняття ПК з операції.

З 1 липня 2017 року ПН / розрахунки коригування (РК), зареєстровані в ЄРПН, повинні «безапеляційно» підтверджувати ПК.

При цьому введення цієї норми вельми обґрунтовано. Адже з 1 липня 2017 року ПН проходить вже два етапи перевірки ПН/РК в ЄРПН:

1-й етап — загальний (як було раніше).

Так, у п. 12 Порядку № 1246* вказано, що при потраплянні ПН до ДФСУ на реєстрацію перевірятиметься, зокрема, наявність помилок під час заповнення обов’язкових реквізитів ПН.

* Порядок ведення Єдиного реєстру податкових накладних, затверджений постановою КМУ від 29.12.2010 р. № 1246.

І якщо відправлені на реєстрацію ПН/ РК сформовані з порушенням вимог, передбачених п. 201.1 ПКУ, впродовж операційного дня і продавцеві, і покупцеві направляється квитанція в електронному вигляді в текстовому форматі про неприйняття таких документів в електронному вигляді або зупинку їх реєстрації із зазначенням причин (п. 201.10 ПКУ). Включати в ПК такі документи не можна.

Проте якщо цей етап пройдений без зауважень, то жодних причіпок до реквізитів ПН уже бути не повинно.

Важливо! ПН, як і раніше, повинна надавати можливість ідентифікувати операцію. Інакше виникне запитання: а чи були підстави взагалі її складати? Але про це скажемо нижче.

2-й етап — перевірка «на ризиковість».

На цьому етапі відловлюватиметься «фіктивний» ПК за критеріями ризиковості. Якщо з’ясується, що ПН відповідає цим критеріям, її реєстрацію призупинять і платникові ПДВ доведеться подавати податківцям документи, необхідні для прийняття рішення про відновлення реєстрації такої ПН (детальніше про критерії блокування читайте на с. 12).

Якщо реєстрація ПН буде призупинена і після подання податківцям документів комісія прийме рішення про відновлення її реєстрації, то що ще можна «пред’явити» до цієї ПН під час перевірки?

При цьому вважаємо, що в податківців немає права в ході перевірки пред’являти претензії стосовно «реальності» податкового кредиту й у тому випадку, якщо ПН пройшла реєстрацію без жодних зауважень.

По суті, «проходження» цього етапу означає, що ПН пройшла перевірку на «істинність» ПК.

Відповідно якщо в платника ПДВ є (1) зареєстрована ПН і (2) первинка під неї, то є і право на ПК.

Усе — більше жодних вимог немає.

Сподіваємося, що так і відбуватиметься на практиці. Інакше який сенс тоді в цій багатообіцяючій нормі?!

Чи насправді всі помилки в ПН можна вибачити?

Зрозуміло, що ЄРПН не може відстежити всі помилки в обов’язкових реквізитах ПН. Ну, наприклад, ту ж дату складання ПН (залежить від «першої події») або номенклатуру товарів/послуг (їх визначають сторони договору).

Тому навіть якщо ПН/РК потрапить у ЄРПН, це ще не означає, що контролери пробачать вам такі помарки. Враховуючи фіскальний досвід останніх років і суперечливість норм/вимог ПКУ, ми попереджаємо — на «скасування» з «201.10» останнього («рятівного») абзацу в цьому випадку розраховувати не варто.

Тому незважаючи на «залізне» право на ПК, потурбуйтеся про те, щоб ПН, навіть зареєстрована в ЄРПН, як і раніше, надавала можливості ідентифікувати конкретну операцію.

А це означає, що:

1. У ПН/РК, як і раніше, не можна припускатися помилок у:

даті складання (наприклад, якщо вона не відповідає первинним документам).

Особливо це стосуватиметься випадків, коли дата фактичної операції і дата виписки ПН належать до різних податкових періодів;

ІПН покупця (ПН виписана не на того платника ПДВ/неплатника ПДВ);

сумі ПДВ (наприклад, якщо вона завищена або занижена в порівнянні з фактичною).

Адже якщо сума ПДВ завищена — тоді, без сумнівів, фіскали «викосять» не частину податкового кредиту, пропорційну сумі завищення ПДВ, а весь податковий кредит. Утім, і при заниженій сумі ПДВ обстояти ПК буде вельми складно, і в цьому випадку фіскали ще активніше «діставатимуть» постачальника;

номенклатурі постачання товарів/послуг. Припустимо, якщо номенклатура в ПН не відповідає такій, що фактично поставлена/постачається, відображеній у первинних документах.

До речі, навіть якщо сума ПДВ за такою ПН відповідатиме фактичній, усе одно ПН з неправильною номенклатурою напевно буде «відбракована» фіскалами при перевірці;

кодах товарів за УКТ ЗЕД (для всіх ПН) / кодах послуг з ДКПУ (для ПН, складених після 15.03.17 р.).

Звичайно, до 31.12.17 р. штрафні санкції за помилки, припущені при зазначенні коду товару згідно з УКТ ЗЕД та/або коду послуги згідно з ДКПУ, не застосовуються (п. 351 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ). Проте це ще не надає права покупцеві включати зіпсовану ПН у ПК без наслідків.

Погоджувалися з цим і самі контролери в роз’ясненні, розміщеному в категорії 101.13 ЗІР ДФСУ. І хоча з 01.07.17 р. воно втратило чинність — ми дуже сумніваємося, що податківці змінили свою точку зору.

Тож будьте акуратні! Адже за наявності помилок у перелічених вище обов’язкових реквізитах ПН достатньо важко буде довести контролерам, що йдеться саме про ту операцію, яка вказана в первинці. Тому із цими реквізитами краще не ризикувати.

Ну і звичайно, поза сумнівом, не можна включати в податковий кредит ПН, які були виписані помилково (випадково або умисно). Навіть за умови, що вони були зареєстровані в Єдиному реєстрі податкових накладних. Адже підтвердити таку операцію первинними документами не вийде (їх просто не буде).

А ось якщо первинка під операцію є і ПН дозволяє визначити, що йдеться саме про цю конкретну операцію, то далі стосовно такої ПН претензій бути не може.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі