Як аграрію відобразити результати перевірки спецрежимної ПДВ-декларації

Децюра Сергій
У червні 2017 року податківці перевірили діяльність сільгосппідприємства за період, коли воно було спецрежимним платником ПДВ. За результатами перевірки контролери встановили, що підприємство помилково включило до податкового кредиту спецдекларації з ПДВ суму ПДВ, сплачену при придбанні легкового автомобіля. Ця сума ПДВ мала потрапити до загальної ПДВ-декларації. Як результати такої перевірки відобразити у звітній декларації з ПДВ?

За загальним правилом відобразити результати перевірки у декларації з ПДВ доволі просто. Для цього вам потрібно у ряд. 16.3 «збільшено/зменшено залишок від’ємного значення за результатами перевірки контролюючого органу*» ПДВ-декларації вказати суму, на яку потрібно скоригувати результати звітного періоду.

Крім того, суму, яку ви вкажете у ряд. 16.3, потрібно обов’язково розшифрувати у спеціальній таблиці «Збільшено/зменшено залишок від’ємного значення за результатами перевірки контролюючого органу на підставі податкового повідомлення-рішення та/або уточнюючого розрахунку». Цю таблицю ви відшукаєте серед посилань, що містяться в кінці табличної частини ПДВ-декларації.

У ній вказують дату та номер податкового повідомлення-рішення, яке складено за результатами здійснення перевірки, а також суму (у гривнях), на яку слід скоригувати (+/-) результати звітного періоду.

Так чинять усі «звичайні» підприємства, яким за результатами перевірки слід скоригувати від’ємне значення з ПДВ.

Водночас сільгосппідприємствам, які до 2017 року були спецрежимними платниками ПДВ (як у нашому випадку), потрібно врахувати деякі нюанси.

Аграрії, які сплачували спецрежимний ПДВ, подавали не одну, а дві ПДВ-декларації: загальну і спецрежимну. І тому якщо податківці виявили помилку, яка вплинула на обидві декларації, то щоб відобразити результати такої перевірки, вам потрібно буде скоригувати від’ємне значення (ВЗ) не однієї (загальної), а двох (загальної і спецрежимної) декларацій.

У нашому випадку потрібно перекинути податковий кредит (ПК) з однієї декларації в іншу. Щоб це зробити, вам потрібно в одній декларації (загальній) вказати у ряд. 16.3 суму зі знаком «+», а в іншій (спецрежимній) цю ж суму, але зі знаком «-».

Усе б нічого, якби з початку 2017 року спецрежим з ПДВ не було скасовано. І замість двох декларацій аграрії почали подавати одну. При цьому щоб дані щодо ВЗ із спецрежимної декларації не зникли, законодавці постановили, що суми ВЗ із спецрежимної декларації мають бути перенесені до загальної (п.п. 50 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ). Таким чином, на сьогодні дані щодо ВЗ, отриманого від загальної діяльності, і щодо ВЗ від спецрежимної діяльності містяться у одній декларації.

У зв’язку з цим виникає запитання: як же відображати у декларації з ПДВ результати таких перевірок? У нормативно-правових актах відповіді на це запитання немає.

На наш погляд, все дуже просто. Оскільки ВЗ із спецрежимної декларації уже потрапило до загальної декларації з ПДВ, то жодних коректив через ряд. 16.3 за отриманим повідомленням-рішенням вам робити не потрібно. Ці корективи були зроблені після скасування спецрежиму. Максимум, що ви може зробити, — це показати у таблиці, на яку міститься посилання у назві ряд. 16.3, дані із отриманого повідомлення-рішення. А саме вам потрібно:

• у першому рядку показати, що ви збільшили ВЗ на суму ПК, яка вказана податківцями у повідомленні-рішенні. Таким чином ви внесете корективи до ВЗ, сформованого при здійсненні загальної діяльності;

• у другому рядку — показати, що ви зменшили ВЗ на цю ж саму суму. Цими діями ви відкоригуєте ВЗ спецрежимної діяльності.

Після здійснення цих нехитрих дій екс-спецрежимник може сказати, що результати перевірки у звітній декларації з ПДВ відображено.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі