Придбали земельну ділянку зі свердловиною, що з рентою?

Як сплачувати рентну плату за спецводокористування у разі придбання земельної ділянки зі свердловиною (свердловина законсервована) та який перший звітний (податковий) період для подання податкової звітності буде у разі фактичного використання води зі свердловини?

Платниками рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин є землевласники та землекористувачі, крім суб’єктів підприємництва, яких віднесено до фермерських господарств, що провадять господарську діяльність з видобування підземних вод на підставі дозволів на спецводокористування.

Також суб’єкти господарювання, які використовують воду, отриману шляхом забору води з водних об’єктів, є платниками рентної плати за спецводокористування.

Водночас сплачувати рентну плату за спецводокористування вони будуть тільки при використанні води в господарській діяльності. Якщо ж вода використовується виключно для задоволення питних і санітарно-гігієнічних потреб, то від сплати рентної плати суб’єкти господарювання звільняються.

Платник рентної плати за податковий (звітний) період, що дорівнює календарному кварталу, подає податкову декларацію з рентної плати за:

• користування надрами — за місцезнаходженням ділянки надр, з якої видобуті корисні копалини (п.п. 257.3.1 ПКУ);

• спецводокористування — у контролюючий орган за місцезнаходженням водного об’єкта (п. 63.3 ПКУ).

Податківці переконані, що суб’єкт господарювання, що придбав земельну ділянку зі свердловиною для видобування підземної води (у тому числі якщо свердловина законсервована), є платником рентної плати за користування надрами та спецводокористування і повинен подавати податкову декларацію з рентної плати починаючи з календарного кварталу, що настає за кварталом, у якому він отримав або переоформив спеціальний дозвіл (п. 252.23 ПКУ).

За матеріалами ЗІР ДФСУ, категорія 121.05

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі