Теми статей
Обрати теми

Бюджетне відшкодування «за авансами» заявляти не можна?

Дар’я КРАВЧЕНКО, Сергій ДЕЦЮРА та Людмила СОЛОШЕНКО
Лист ДФСУ від 01.06.17 р. № 430/6/99-99-12-02-01-15/ ІПК

У листі, що коментується, податківці розглянули питання щодо правомірності декларування бюджетного відшкодування (БВ) сум ПДВ в ситуації, коли від’ємне значення виникло за отриманим авансом. Контролери зробили такий висновок: в основу БВ покладено єдиний принцип здійснення грошових розрахунків з постачальниками або з бюджетом. Але водночас також слід ураховувати послідовність виконання («завершеність») госпоперацій і повноту здійснення постачальниками постачань у рахунок попередньої оплати.

Як бачите, поки БВ стає «прозорим», податківці придумують для його заявлення все нові й нові умови. Причому ніяк не підкріплені ПКУ. Так і цього разу. Тепер у немилість потрапили передоплати. І якщо перша подія — перерахування авансу (тобто спершу проавансували постачальників), на заяву до БВ «передоплатного» податкового кредиту (ПК) податківці дивляться підозріло. І зазначають, мовляв, заявляти БВ поки що зарано: потрібно дочекатися завершення операції — власне постачання (тобто отримання товарів/послуг від постачальників). Тим самим контролери фактично «відтягують» момент заявлення БВ до другої події. Утім, і раніше схожі «заявочки» час від часу можна було чути від контролерів на місцях.

Недивно, що на підкріплення озвученої позиції в листі не знайти жодних посилань на ПКУ. Ще б пак! Адже ПКУ нічого подібного для БВ не встановлює і жодних умов про послідовність (завершеність) операцій не висуває! А для БВ згідно з ПКУ алгоритм такий.

БВ «танцює» від ПК. Останній виникає за першою подією: оплатою/отриманням (пп. 198.2, 198.3 ПКУ), звичайно, за наявності зареєстрованої податкової накладної (ПН) (п. 201.10 ПКУ). Далі зіставляють суму податкових зобов’язань (ПЗ) звітного періоду із сумою ПК цього періоду і визначають суму, що підлягає сплаті до держбюджету або відшкодуванню (п. 200.1 ПКУ). І якщо ПК > ПЗ (тобто виникає право на БВ), то заявити до БВ (у межах ліміту реєстрації і якщо немає податкового боргу) можна тільки «сплачений» ПК (п. 200.4 ПКУ). Тобто той ПК, що фактично сплачений постачальникам товарів/послуг або до бюджету при імпорті.

Зауважте! Про те, що товари/послуги мають бути також і отримані, в п. 200.4 ПКУ нічого не говориться. А необхідною і достатньою умовою для заявлення БВ є «оплачений» ПК — адже тільки тоді його й відшкодують.

Тепер повернемося до нашої ситуації з авансовою оплатою. У такому разі дотримуються (!) всі передбачені умови ПКУ, необхідні для заявлення БВ. І чекати для БВ отримання товарів/послуг (другої події) ПКУ не вимагає.

Причому з аналогічними аргументами за платників вступаються суди, успішно допомагаючи відстояти БВ за авансовими оплатами і відмітаючи необґрунтовані претензії фіскалів (ухвала ВАСУ від 31.08.16 р. у справі № 0670/3064/12*).

* Див. за посиланням http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/60759091.

Проте податківцям ПКУ, мабуть, замало. Вони твердять ще й про необхідність проведення якихось «додаткових досліджень достовірності і повноти здійснення постачань у рахунок попередньої оплати». Хоча, цікаво, як контролерам їх удасться втілити при камералці. Адже в більшості випадків БВ перевіряють тільки камерально і лише в деяких випадках — документально (детальніше про БВ-перевірки див. у статті «Бюджетне відшкодування: як працює нова система» // «БТ», 2017, № 19-20, с. 17).

Тому недивно, що з метою вироблення єдиної позиції з цього питання ДФСУ надіслала відповідний запит Мінфіну. Ну що ж, чекаємо його відповіді.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі