Теми статей
Обрати теми

ФОП установлює домофони: коли при розрахунках слід використовувати РРО

Дар’я КРАВЧЕНКО, Сергій ДЕЦЮРА та Людмила СОЛОШЕНКО
Лист ДФСУ від 14.06.17 р. № 637/Г/99-99-14-05-01-14/ ІПК

Обов’язково використовувати реєстратори розрахункових операцій (РРО) мають усі фізособи — підприємці (ФОП) — платники єдиного податку (ЄП), які виконують хоч одну умову:

• обсяг їх доходу протягом року перевищив 1 млн грн. (п. 296.10 ПКУ);

• вони продають технічно складні побутові товари, що підлягають гарантійному ремонту (п. 6 ст. 9 Закону про РРО). Перелік таких товарів визначено постановою Кабміну від 16.03.17 р. № 231 («БТ», 2017, № 16, с. 20, № 22, с. 27, № 25, с. 32).

Ураховуючи ці умови, у ФОП — платників ЄП групи 2, які займаються монтажем систем домофонного обладнання, виникає закономірне запитання: чи обов’язково їм використовувати РРО при отриманні винагороди за таку роботу у готівковій формі?

Відповідь на це запитання надали контролери у листі, що коментується. Вони розглянули два варіанти розвитку подій.

1. Домофонне обладнаннявласність виконавця. Контролери переконані, що коли ФОП — платник ЄП за договорами підряду на виконання робіт з монтажу системи багатоповерхового домофона виконує такі роботи з використанням власних матеріалів (власного домофонного обладнання — яке віднесено до переліку складних товарів), то він зобов’язаний використовувати РРО. При цьому немає значення, отримав він за рік дохід у розмірі 1 млн грн. чи ні.

Пояснюють свою позицію контролери тим, що коли ФОП — платник ЄП виконує роботи із свого матеріалу, то після закінчення всіх робіт замовник отримає право власності на домофоне обладнання. Фізособа (замовник) буде проводити розрахунок із ФОП — платником ЄП (виконавцем) як за власне проведені монтажні роботи, так і за обладнання, яке було змонтоване підрядником. Така операція — не що інше, як торгівля складними товарами. А тому від РРО не втекти.

2. Домофонне обладнання — власність замовника. У випадку коли ФОП — платник ЄП виконує монтаж домофонного обладнання з матеріалу замовника (тобто замовник самостійно придбаває домофон, а виконавець його лише встановлює), то використовувати РРО не потрібно.

У цьому випадку не відбувається перехід права власності на домофон від виконавця до замовника. А оскільки немає переходу права власності, то і торгівлі складними товарами немає.

Увага! Виконувати монтажні роботи і проводити розрахунки в готівковій формі ФОП — платник ЄП може до того часу, доки його дохід не перевищить позначку в 1 млн грн.

Висновки податківців, зроблені у листі, що коментується, є справедливими і логічними.

Водночас, на наш погляд, є ще один варіант взаємовідносин, коли ФОП виконує роботи з монтажу домофонів без використання РРО і із свого матеріалу (домофон).

3. Домофонне обладання в оренді. Як видно із вищеописаних варіантів, головна ознака, яка змушує особу, що встановила домофон, використовувати РРО, є передача такого товару у власність замовникові. Отже, щоб не використовувати РРО, необхідно, щоб право власності на домофон після його установки лишалося за виконавцем (ФОП — платником ЄП).

Зробити це, на нашу думку, просто. Потрібно, щоб фізособа замовила лише роботи щодо встановлення домофона, а сам домофон взяла в оренду у ФОП — платника ЄП, який установлював таке обладнання. Якщо так оформити відносини, то ФОП — платник ЄП не передає замовнику право власності на такий агрегат, а отже, не здійснює його продажу. А якщо продажу немає, то і РРО використовувати не доведеться.

Увага! Цим варіантом можуть скористатися ті ФОП — платники ЄП, які заробляють не тільки на установці, а і на подальшому обслуговуванні домофонів. Якщо ФОП — платник ЄП заробляє лише на встановленні таких апаратів, то для них цей варіант не підійде. Урахуйте: за відсутності орендних платежів від замовника податківці можуть розцінити таку операцію як продаж складних товарів і змусять застосовувати РРО з усіма подальшими штрафними санкціями.

Теги РРО
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі