Теми статей
Обрати теми

Зміна НГО протягом року: з якої дати її слід застосовувати?

Дар’я КРАВЧЕНКО, Сергій ДЕЦЮРА та Людмила СОЛОШЕНКО
Лист ДФСУ від 26.06.17 р. № 826/6/99-99-12-02-03-15/ ІПК

У податківців запитали: з якої дати потрібно застосовувати нову нормативно-грошову оцінку (далі — НГО) земділянки для сплати земельного податку?

Прямої відповіді на це запитання в листі, що коментується, на жаль, ви не відшукаєте. Хоча спираючись на логіку викладення їх позиції, можна зробити певні висновки.

НГО розраховується на підставі даних техдокументації, затвердженої рішенням органу місцевого самоврядування, з урахуванням коефіцієнтів індексації. Отже, змінити розмір НГО, яка вказана у техдокументації, може лише орган місцевого самоврядування на підставі свого рішення. НГО, яка затверджена цим рішенням, набирає чинності в порядку, передбаченому п. 271.2 ПКУ:

• у випадку оприлюднення рішення до 15 липня поточного року — з дати, вказаної у рішенні, але не раніше початку наступного року;

• у випадку, коли рішення оприлюднили пізніше 15 липня, — не раніше початку бюджетного періоду, що настає за наступним періодом (роком). Тобто рішення щодо зміни НГО, оприлюднені після 15.07.17 р., наберуть чинності не раніше 1 січня 2019 року.

Спираючись на це, робимо висновок: НГО земділянки не може змінитися без участі органів місцевого самоврядування. А якщо вона змінюється, то це відбувається тільки щодо строків, указаних у ПКУ.

Крім того, контролери нагадали, що надавати документи про НГО платник зобов’язаний при поданні першої декларації (початку діяльності як платника земподатку) разом з нею, а надалі − у разі затвердження нової НГО (п. 286.2 ПКУ).

Виходить, якщо ви отримали витяг з техдокументації, в якому вказано нову НГО (збільшену чи зменшену), але яку орган місцевого самоврядування не затверджував, то уточнювати суми земподатку немає підстав. Адже для розрахунку плати за землю слід брати НГО, що затверджена у встановленому порядку на початок року.

Теги НГО
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі