Теми статей
Обрати теми

Ремонт приміщення, що здається в оренду: чи виокремлювати покупки в додатку Д5

Дар’я КРАВЧЕНКО
Підприємство — платник ПДВ здає приміщення в оренду. При цьому періодично проводить у ньому ремонт, для чого придбаває матеріали й оплачує послуги сторонніх організацій. Чи потрібно суми «вхідного» ПДВ за такими покупками показувати в рядку «придбання (будівництво, спорудження, створення) необоротних активів» таблиці 2 додатка Д5?

На наш погляд, якщо орендодавець ремонтує (!) приміщення — акцентувати увагу на покупках, пов’язаних з такими операціями, в таблиці 2 додатка Д5 не потрібно.

Звичайно, досі в жодному нормативно-правовому документі не прописано, як правильно заповнювати рядок «придбання (будівництво, спорудження, створення) необоротних активів», незважаючи на те, що він є присутнім як у таблиці 2 додатка Д5, так і в таблиці 2 додатка Д1.

А все тому, що Мінфін, у Порядку № 21*, узагалі нічого не сказав про порядок заповнення цього рядка. Ну а контролерам очевидно не до нього. Як результат, у своєму роз’ясненні, розміщеному в категорії 101.23 ЗІР ДФСУ (яке на сьогодні вже втратило чинність), вони обмежилися тим, що просто процитували назву цього загадкового рядка. І все.

* Порядок заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затверджений наказом Мінфіну від 28.01.16 р. № 21.

Що ж, шукатимемо вихід самостійно. І розпочнемо з того, що нам відоме:

1. У рядку розшифровуються операції, що стосуються необоротних активів.

Зазначимо, що до категорії необоротних активів відносять не лише основні засоби (ОЗ), але і малоцінні необоротні матеріальні активи, нематеріальні активи, незавершене будівництво, здійснюване для власних потреб підприємства, та інші необоротні активи.

2. Деталізувати необхідно покупки, пов’язані з придбанням (будівництвом, спорудженням, створенням) указаних активів.

А це означає, що придбаваючи, наприклад, будматеріали (чи запчастини) для будівництва об’єкта ОЗ, платникові ПДВ слід включити суму з такого придбання в рядок «придбання (будівництво, спорудження, створення) необоротних активів» таблиці 2 додатка Д5.

Чи відносити сюди покупки, пов’язані з ремонтними роботами? На нашу думку, ні. Адже до придбання (будівництва, спорудження, створення) об’єкта ОЗ вони не мають жодного відношення.

Нагадаємо: до ремонтних заходів належать ті з них, які спрямовані на підтримку об’єкта ОЗ в робочому стані.

Такі операції не ведуть до збільшення майбутніх економічних вигод від подальшого використання об’єкта ОЗ, а тому витрати на їх проведення відносять:

• або на собівартість готової продукції/послуги (рахунок 23 «Виробництво»);

• або на витрати звітного періоду (рахунок 91 «Загальновиробничі витрати», 92 «Адміністративні витрати», 93 «Витрати на збут», 94 «Інші витрати операційної діяльності»).

Зовсім інша справа операції з придбання (будівництвом, створенням) об’єкта ОЗ:

• витрати, пов’язані з ними, спочатку накопичують або на субрахунку 152 «Придбання (виготовлення) основних засобів» (якщо вони пов’язані з придбанням/виготовленням ОЗ), або на субрахунку 151 «Капітальне будівництво» (якщо вони пов’язані з будівництвом ОЗ);

• після введення в експлуатацію об’єкта ОЗ їх списують на відповідні субрахунки рахунку 10 «Основні засоби».

Увага! Такий підхід використовують при проведенні операцій з поліпшення об’єктів ОЗ (наприклад, модернізації, модифікації, добудові, реконструкції тощо), але ніяк не ремонтних. Адже до «покращуючих» операцій відносять заходи, що саме зумовлюють збільшення майбутніх економічних вигод, первісно очікуваних від використання об’єкта ОЗ.

Тому якщо ваші покупки пов’язані з поліпшенням орендованого приміщення, сміливо відображайте їх у рядку «придбання (будівництво, спорудження, створення) необоротних активів» таблиці 2 додатка Д5. Але якщо це звичайний ремонт — виокремлювати покупки, пов’язані з ним, в окремому рядку не потрібно.

Теги ремонт
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі