Теми статей
Обрати теми

Акцизні штрафи у Методрекомендаціях ДФСУ: продаж палива без реєстрації, нереєстрація накладних...

Кравченко Дар’я, Децюра Сергій

Листом, що коментується, податківці довели до відома своїх місцевих органів Методичні рекомендації щодо застосування санкцій за реалізацію пального без реєстрації платником акцизного податку та за порушення порядку реєстрації акцизних накладних <…> (далі — Методрекомендації). Розглянемо найбільш поширені випадки.

1. Продаж палива без реєстрації платником акцизного податку (АП). Нагадаємо, що за таке порушення до продавця застосовується штраф у розмірі 100 % вартості реалізованого пального ( п. 117.3 ПКУ).

Водночас із цієї норми не зрозумілі всі нюанси нарахування цього штрафу. Тому у розд. 1 Методрекомендацій контролери вказали, що:

• при розрахунку цього штрафу місцеві податківці будуть враховувати ціну реалізованого пального з урахуванням ПДВ. Пояснюють це тим, що до ціни пального включається і ПДВ ( п.п. 194.1.1 ПКУ);

• цей штраф буде накладатися за вартість реалізованого пального з дати першого продажу без реєстрації платником АП і до дати включення продавця до Реєстру платників паливного АП. Адже тільки після внесення суб’єкта до цього Реєстру він стає платником паливного АП.

Увага! До вищезгаданого Реєстру продавця палива внесуть не пізніше наступного робочого дня після надходження заяви за формою № 1-АКП (п. 7 розд. ІІ Порядку електронного адміністрування реалізації пального, затвердженого постановою Кабміну від 24.02.16 р. № 113). Тому якщо ви збираєтесь реєструвати платником АП, то щоб не потрапити під штраф за продаж палива без реєстрації, розпочинати реалізацію таких товарів радимо не раніше ніж з наступного дня після подання заяви на реєстрацію.

Крім того, головні фіскали нагадали: цей штраф з 01.01.17 р. не накладається за реалізацію без реєстрації пального в ємностях до двох літрів ( п. 201 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

2. Нереєстрація акцизної накладної (АН). У розд. 3 Методрекомендацій податківці пояснили, як саме перевіряючі мають накладати штраф за несвоєчасну реєстрацію АН ( ст. 1202 ПКУ).

Якщо незареєстровану АН, з дати складання якої не минуло 120 днів, виявляють при перевірці контролери, то вони мають лише зафіксувати факт нереєстрації в акті перевірки. А розмір штрафу буде залежати від дій продавця палива. Так, якщо він:

1) зареєструє АН до закінчення 120 дня від дня складання, то штраф буде накладено виходячи з кількості днів прострочення реєстрації і становитиме від 2 до 40 % суми АП;

2) не зареєструє АН після закінчення 120 календарних днів після дати її складання, то на нього чекає штраф у максимальному розмірі — 50 % суми АП.

3. Помилки. Також контролери нагадали правила виправлення помилок, допущених у АН, які не можна виправити за допомогою розрахунку коригування (РК) (помилка у реквізитах покупця або коді пального згідно з УКТ ЗЕД). Для її виправлення слід скласти «обнуляючий» РК, а потім датою помилкової АН складати нову АН. При цьому якщо нова АН буде зареєстрована з порушення строку реєстрації, то штраф за нереєстрацію накладається у загальному порядку. Тобто підхід такий, як і при виправленні помилок у податкових накладних.

4. Адмінштраф. У розд. 7 Методрекомендацій податківці зауважили, що за нескладання чи нереєстрацію АН посадових осіб продавця буде притягнуто до адмінвідповідальності згідно із ст. 1631 КУпАП. Розмір штрафу складає від 85 до 170 грн.

5. Інші питання. У розд. 8 Методрекомендацій податківці чомусь згадали про штрафні санкції за неподання чи несвоєчасне подання Звіту про пільги. Вони нагадали, що з 01.01.17 р. така звітність теж стала податковою, а тому за такі порушення суб’єкта притягнуть до відповідальності згідно з п. 120.1 ПКУ (детально про це ви можете прочитати у «БТ», 2017, № 27, с. 17).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі