Теми статей
Обрати теми

Енергоефективний кредит: чи буде ПДФО

Чи виникає об’єкт обкладення ПДФО у фізособи, яка отримує відшкодування частини суми кредиту, використаного для придбання енергоефективного устаткування та/або матеріалів?

Бюджетні кошти за програмою «Реалізація цільової економічної програми енергоефективності» спрямовуються, зокрема, на стимулювання населення впроваджувати енергоефективні заходи шляхом відшкодування частини суми кредиту, використаного для придбання енергоефективного устаткування та/або матеріалів (п.п. 41 п. 3 Порядку № 1056*).

* Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті для здійснення заходів з ефективного використання енергетичних ресурсів та енергозбереження, затверджений постановою Кабміну від 17.10.11 р. № 1056.

При цьому відшкодування частини суми кредиту здійснюється в межах коштів, передбачених у держбюджеті на відповідний рік, і відповідно до щомісячного плану асигнувань у порядку черговості надходження в Держенергоефективності зведених реєстрів позичальників (п. п. 4 п. 5 Порядку № 1056).

Згідно з п.п. 165.1.1 ПКУ у загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід платника ПДФО не включається, зокрема, сума державної і соціальної матдопомоги, держдопомоги у вигляді адресних виплат відповідно до закону, компенсацій, винагород і страхових виплат, які платник податку отримує з бюджетів і фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Висновок: якщо відшкодування частини суми кредиту фізособа-позичальник отримує за рахунок коштів, передбачених у держбюджеті на відповідний рік згідно з Порядком № 1056, то суму такого відшкодування можна віднести до категорії доходів, визначених п.п. 165.1.1 ПКУ, а отже, об’єкта оподаткування у фізособи не виникає.

За матеріалами ЗІР ДФСУ, категорія 103.02

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі