Теми статей
Обрати теми

Надали фізособі знижку при оплаті через платіжний сервіс – утримайте ПДФО

Кравченко Дар’я, Децюра Сергій, Трохименко Людмила
Лист ДФСУ від 02.06.17 р. № 459/6/99-99-13-02-03-15/ІПК

Податківці нагадали: доходом з джерелом походження в Україні вважається будь-який дохід, отриманий, зокрема, резидентами, у тому числі від будь-яких видів їх діяльності на території України ( п.п. 14.1.54 ПКУ).

При цьому об’єктом ПДФО-обкладення фізособи-резидента є загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід, у який включається:

• дохід, отриманий платником податку як додаткове благо (окрім випадків, передбачених ст. 165 ПКУ), у вигляді суми знижки звичайної ціни (вартості) товарів (робіт, послуг), індивідуально призначеної для такого платника податку, окрім сум, указаних у п.п. 165.1.53 ПКУ ( п.п. «е» п.п. 164.2.17 ПКУ);

інші доходи, окрім доходів, указаних у ст. 165 ПКУ ( п.п. 164.2.20 ПКУ).

Зі сказаного в листі, що коментується, контролери доходять висновку: сума поверненої фізособі підприємством частини сплаченої ним вартості товарів/послуг, придбаних за допомогою платіжного сервісу, а також сума знижки вартості товарів/послуг включаються підприємством (податковим агентом) у загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід фізособи як додаткове благо.

Зверніть увагу: дохід у вигляді знижки вартості товарів/послуг потрапляє в базу обкладення ПДФО збільшеним на «натуральний» коефіцієнт ( п. 164.5 ПКУ). При ставці 18 % такий «натуральний» коефіцієнт складе 1,219512.

Водночас сума винагороди, що виплачується підприємством фізособі згідно з публічною обіцянкою, включається в його загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід як інші доходи.

З такими висновками ми не можемо погодитися.

Якщо знижка (чи повернення частини сплаченої суми) надається кожному (!) клієнтові, який скористався платіжним сервісом, то це звичайна ціна товару/послуги, а не індивідуальна знижка (тільки цій особі), про яку йдеться в п.п. «е» п.п. 164.2.17 ПКУ.

Проте щоб переконати контролерів, радше за все, доведеться звертатися до суду.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі