Теми статей
Обрати теми

Компенсація за неякісну електроенергію: хто і коли виписує податкову накладну

Кравченко Дар’я, Децюра Сергій, Трохименко Людмила

У листі, що коментується, перед ДФСУ стояло питання: як визначити базу ПДВ за ситуації, коли постачальникові електроенергії доводиться платити (нараховувати) споживачеві компенсацію за недотримання гарантованих стандартів якості надання послуг з електропостачання (пп. 5 і 6 Порядку № 1841*).

* Порядок забезпечення стандартів якості надання послуг з електропостачання, затверджений постановою Нацкомісії, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та компослуг, від 18.10.16 р. № 1841.

Причому врахувати суму такої компенсації він може тільки як аванс за спожиту електроенергію:

• або в наступному розрахунковому періоді;

• або в першому розрахунковому періоді після укладення договору про постачання чи користування електроенергією (у разі недотримання гарантованих стандартів під час приєднання до електромереж).

Що стосується ПДВ-обліку, то під обкладення ПДВ потрапляють виключно операції з поставки товарів/послуг, місце постачання яких перебуває на митній території України ( пп. «а» і «б» п. 185.1 ПКУ). При цьому базою обкладення ПДВ є договірна вартість товарів/послуг з урахуванням загальнодержавних податків і зборів ( п. 188.1 ПКУ).

А це означає, що сама по собі сума компенсації, нарахована постачальником споживачеві електроенергії, не може вважатися окремим об’єктом обкладення ПДВ. Адже вона не зменшує ні загальної вартості послуг з електропостачання, ні загальної вартості постачання електроенергії.

Але! Щойно постачальник врахує таку суму в рахунок авансу за електроенергію, він зобов’язаний буде визначити ПДВ-зобов’язання в загальному порядку (за правилом «першої події»). Тобто він зобов’язаний скласти податкову накладну так само, як і при надходженні авансу від споживача «живими» грошима.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі