Теми статей
Обрати теми

Відступлення права вимоги: особливості обліку

Карпова Влада, податковий експерт, канд. екон. наук, сертифікований бухгалтер-практик (CAP)
Наш читач зіткнувся з незвичною ситуацією. Підприємство А перерахувало аванс підприємству Б, яке оформило ПН при отриманні авансу. У свою чергу підприємство Б перерахувало аванс підприємству С, яке не є платником ПДВ. Через деякий час підприємство Б стало банкрутом і для повернення коштів підприємству А уклало з ним договір про відступлення права вимоги авансу з підприємства С. Планується, що підприємство С поверне підприємству А отриманий від підприємства Б аванс. У зв’язку з цим виникло запитання: як відобразити в обліку такі операції?

Правові аспекти

Передача права вимоги (цесія) є заміною кредитора (цедента) в зобов’язанні шляхом передачі їм своїх прав новому кредиторові (цесіонарію) за угодою. У результаті новий кредитор отримує ті права першого кредитора за зобов’язаннями, які існували на момент їх переходу, якщо інше не встановлене договором або законом ( ст. 514 ЦКУ).

Тобто основне зобов’язання при укладенні договору відступлення права вимоги не міняється, і якщо боржник був зобов’язаний поставити товар у рахунок отриманої авансової оплати, він повинен буде виконати це зобов’язання стосовно нового кредитора.

Законодавство не обумовлює, у якій формі виплачується компенсація за право вимоги, яким поступилися, тому це може бути і взаємозалік зобов’язань за компенсацією за передане право вимоги із зобов’язанням перед новим кредитором за іншим договором.

Стосовно означеної ситуації відбувається залік зустрічних однорідних вимог між двома договорами:

1) договором між підприємствами А і Б з постачання товарів підприємством Б у рахунок отриманої передоплати;

2) договором між підприємствами А і Б з оплати підприємством А зобов’язань за отримане право вимоги за договором відступлення права вимоги (див. схему):

img 1

Схема операцій за договором відступлення права вимоги

Згідно з ч. 1 ст. 601 ЦКУ зобов’язання припиняється зарахуванням зустрічних однорідних вимог, строк виконання яких настав, а також вимог, строк виконання яких не встановлений або визначений моментом пред’явлення вимоги. Аналогічні норми встановлені і в ч. 3 ст. 203 ГКУ, де вказано, що для зарахування достатньо заяви однієї сторони.

При цьому суди* уточнюють ці умови таким чином:

* Див., наприклад, ухвалу Севастопольського апеляційного адміністративного суду від 02.07.12 р. у справі № 2а-11955/11/0170/14 (http://reyestr.court.gov.ua/Review/28562454).

зустрічні вимоги виходять зі взаємних зобов’язань між двома особами, при цьому кредитор за одним зобов’язанням є боржником за іншим, а боржник за першим зобов’язанням є кредитором за другим;

• за однорідними вимогами передбачається, що зараховуватися можуть вимоги про передачу речей одного роду, у зв’язку з чим зарахування як спосіб припинення зазвичай застосовується до зобов’язань з передачі родових речей, зокрема грошей. Допускається зарахування однорідних вимог, які виходять з різних підстав (різних договорів і т. ін.);

• строк виконання стосовно таких вимог настав, не встановлений або визначений моментом пред’явлення вимоги.

У цьому випадку викликає сумнів дотримання такої умови, як однорідність вимог: адже відбувається залік зобов’язання з постачання товару із зобов’язанням з оплати отриманого права вимоги. Тому щоб «зняти» зайві питання, перед укладенням договору відступлення права вимоги слід «трансформувати» зобов’язання з постачання товару підприємством Б підприємству А в зобов’язання з повернення передоплати. Це бажано робити і стосовно договору між підприємствами Б і С.

Для цього підписують додаткову угоду до відповідних договорів, відповідно до яких первісне зобов’язання з постачання товару припиняється і виникає нове грошове зобов’язання з повернення суми отриманої попередньої оплати (новація). Такі дії передбачені ч. 2 ст. 604 ЦКУ.

Тоді проводиться залік зустрічних однорідних вимог між двома договорами, за одним з яких не виконані грошові зобов’язання з повернення авансового платежу, за іншим — не виконано грошове зобов’язання з оплати отриманого права вимоги. Тобто обидва зобов’язання є грошовими, а значить — однорідними.

Взаємозалік оформляють, зазвичай, або двостороннім письмовим договором про взаємозалік, або Актом про взаємозалік зустрічних однорідних вимог.

У цьому випадку є і такий нюанс: залік проводиться з підприємством-банкрутом. Чи можна проводити ці дії? Згідно з п. 8 ст. 45 Закону № 2343** погашення вимог кредиторів шляхом заліку зустрічних однорідних вимог проводиться за згодою кредитора (кредиторів) у випадках, якщо це не порушує майнових прав інших кредиторів.

** Закон України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» від 14.05.92 р. № 2343-XII.

Податковий облік

Податок на прибуток. У ПКУ не передбачено будь-яких коригувань фінрезультату стосовно операцій відступлення права вимоги. Тому всі платники податків відображають їх у «прибутковому» обліку за бухгалтерськими правилами. Це підтверджують і податківці (листи ДФСУ від 15.07.16 р. № 15298/6/99-99-15-03-02-15, від 12.07.16 р. № 7333/Т/99-99-15-02-02-14, від 22.02.17 р. № 3666/6/99-99-15-03-02-15).

ПДВ. З 01.01.17 р. в п.п. 196.1.5 ПКУ чітко вказано, що не є об’єктом обкладення ПДВ, зокрема, операції з відступлення права вимоги. Із цього виходить, що на операції відступлення права вимоги не потрібно оформляти ПН ( п. 17 Порядку № 1307***). Стосовно цієї ситуації в обліку з ПДВ маємо таке.

*** Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом МФУ від 31.12.15 р. № 1307.

Уже на дату внесення новації в укладений між підприємствами А і Б договір купівлі-продажу про трансформацію зобов’язання з постачання товарів у зобов’язання з повернення авансу стає зрозуміло, що постачання товару не відбудеться. Якщо ж новація не вносилася в договір, то таких висновків щодо постачальника можна дійти на дату оформлення документа про проведення взаємозаліку.

Відповідно на одну з указаних дат постачальник (підприємство Б), що не відбувся, може оформити «зменшуючий» РК раніше оформленої ПН, який за нормами п. 192.1 ПКУ і п. 22 Порядку № 1307 реєструє в ЄРПН покупець, що не відбувся (підприємство А)****.

**** Детальніше про дату оформлення РК ви можете прочитати в статті «Иду за тобой, как по минному полю…»: додаткова угода та розрахунок коригування» // «БТ», 2016, № 49, с. 10.

Факт отримання грошей за договором відступлення права вимоги від підприємства С на облік у нового кредитора (підприємства А) не впливає.

Бухгалтерський облік

У бухобліку немає чітких правил відображення операцій з відступлення права вимоги, тому податківці рекомендують звертатися з такими питаннями в Мінфін (див. лист ЦО з обслуговування великих платників Міжрегіонального ГУ ДФСУ від 29.01.16 р. № 2047/10/28-10-06-11). Мінфін із цього приводу поки що мовчить, тому висловимо власну точку зору.

Облік у першого кредитора (підприємства Б). На практиці поширений підхід, згідно з яким операції відступлення права вимоги в першого кредитора відображають звичайною кореспонденцією за закриттям заборгованості: Дт 377 — Кт 361, 371.

Утім можливий і інший варіант, у якому керуються загальними правилами П(С)БО 10 «Дебіторська заборгованість». Тоді при передачі права вимоги (дебіторської заборгованості) визнають доходи і видатки від операції її реалізації як боргової вимоги, яка є специфічним товаром. Такі доходи можна відобразити на субрахунку 712, а видатки — на субрахунку 949.

Доходи (видатки) відображають на дату переходу права власності на право вимоги, якою поступилися, яку зазвичай визначають на дату складання акта про передачу прав вимоги. Водночас у договорі бажано вказати момент (подію), з яким пов’язаний перехід права вимоги до нового кредитора.

Облік у нового кредитора (підприємства А). Стосовно нового кредитора отримане право вимоги можна класифікувати як інші оборотні активи (якщо строк погашення заборгованості складає менше 12 календарних місяців з дати балансу).

У боржника облік ведеться в загальному порядку.

Приклад. Підприємство А перерахувало підприємству Б передоплату за договором купівлі-продажу товарів на суму 12000 грн. з ПДВ (ПДВ — 2000 грн.). Підприємство Б у свою чергу перерахувало аванс на суму 12000 грн. без ПДВ підприємству С. Згодом сторони внесли новацію в укладені договори, відповідно до яких зобов’язання з постачання товарів трансформувалося в зобов’язання з поверненню авансу. Після цього підприємство Б поступилося правом вимоги боргу з підприємства С підприємству А і здійснило залік зустрічних однорідних вимог з компенсації за право вимоги (на суму 12000 грн.), яким поступилися, із зобов’язанням з повернення передоплати.

Ці операції відобразяться в обліку сторін так:

Облік операцій відступлення права вимоги на товарну заборгованість із взаємозаліком

Господарська операція

Кореспондуючі рахунки

Сума,

грн.

дебет

кредит

Облік у підприємства А (нового кредитора)

1. Перерахована передоплата за товар підприємству Б

371/Б

311

12000,00

2. Сформований податковий кредит з ПДВ на підставі податкової накладної, зареєстрованої в ЄРПН

641/ПДВ

644/2

2000,00

3. Оформлена новація до договору про заміну зобов’язання з постачання товару зобов’язанням з повернення передоплати, у зв’язку з чим зареєстрований у ЄРПН «зменшуючий» РК («сторно»)

641/ПДВ

644/2

2000,00

4. Отримане право вимоги за договором відступлення права вимоги з підприємством Б

377/С

685/Б

12000,00

5. Здійснений залік зустрічних вимог

685/Б

371/Б

12000,00

6. Отримана оплата від підприємства С

311

377/С

12000,00

Облік у підприємства Б (першого кредитора)

7. Отримана передоплата за товар від підприємства А

311

681/А

12000,00

8. Нараховані податкові зобов’язання з ПДВ

643/2

641/ПДВ

2000,00

9. Перерахована передоплата за товар підприємству С

371/С

311

12000,00

10. Оформлена новація до договору про заміну зобов’язання з постачання товару зобов’язанням з повернення передоплати, у зв’язку з чим зареєстрований в ЄРПН зменшуючий РК («сторно»)

643/2

641/ПДВ

2000,00

11. За договором відступлення підприємству А передано право вимоги заборгованості від підприємства С

377/А

712

12000,00

12. Списана балансова вартість права вимоги, яким поступилися

949

371/С

12000,00

13. Здійснений залік зустрічних вимог

681/А

377/А

12000,00

Облік у підприємства С (боржника)

14. Отримана передоплата за товар від підприємства Б

311

681/Б

12000,00

15. Боржник сповіщений про оформлення договору відступлення права вимоги

681/Б

685/А

12000,00

16. Повернений аванс підприємству А

685/А

311

12000,00

Висновки

  • Перед укладенням договору відступлення права вимоги бажано внести в договори купівлі-продажу новацію, якою «трансформувати» зобов’язання з постачання товару в зобов’язання з повернення передоплати.
  • На дату внесення новації в договір купівлі-продажу або на дату проведення взаємозаліку можна оформити зменшуючий РК до раніше оформленої ПН, який реєструє в ЄРПН покупець.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі