Теми статей
Обрати теми

Дочекалися! Мінфін затвердив Критерії для блокування податкових накладних

Кравченко Дар’я, Децюра Сергій
Наказ Мінфіну від 13.06.17 р. № 567 «Про затвердження Критеріїв оцінки ступеня ризиків, достатніх для зупинення реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних та Вичерпного переліку документів, достатніх для прийняття рішення про реєстрацію податкової накладної / розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних»

Цим документом Мінфін нарешті затвердив довгоочікувані Критерії оцінки ступеня ризику для блокування реєстрації податкових накладних (ПН) у ЄРПН. Про проект цього документа ми розповідали в «БТ», 2017, № 19-20, с. 15.

Ознаки, що рятують від моніторингу. Це показники, відповідність яким дозволить уникнути блокування ПН. Їх залишилося 4 (замість 5).

1. Не потрапляють під моніторинг ПН, які не видаються покупцеві або складені на звільнені операції.

2. Щоб потрапити під «захисну» ознаку, що встановлює граничний обсяг постачань за місяць у межах 500 тис. грн., керівник такого платника ПДВ не повинен очолювати ще 3 фірми (а не 4 як було в проекті).

3. Не підлягають моніторингу ПН платників, які у 2016 році сплатили більше 5 млн грн. податків і ЄСВ. Але при цьому не враховуватимуться суми ПДВ, сплачені при імпорті товарів.

4. При розрахунку «рятівного» показника «податкового навантаження» (D) (має бути не менше 5 %) теж не враховуватимуть імпортного ПДВ. При цьому загальна сума ПДВ у складених за місяць ПН (P) не повинна перевищувати більш ніж на 30 % максимальну місячну суму ПДВ за останні 12 місяців.

Сам факт надання інформації про види діяльності і товари, що придбаваються /постачаються (додаток до Критеріїв), не рятує від блокування ПН.

Блокувальні критерії. Їх залишилося лише два.

Критерій № 1. У ньому йдеться про одночасне спрацьовування відразу трьох показників:

• обсяг постачання товару/послуги, зазначений у ПН, яка подана на реєстрацію в ЄРПН, у 1,5 раза більший за величину, що дорівнює залишку різниці обсягу постачання такого товару/послуг, зазначеного у ПН/РК, зареєстрованих з 01.01.17 р. у ЄРПН, та обсягу придбання (ввезення) відповідного товару, зазначеного з 01.01.17 р. в отриманих ПН/РК, зареєстрованих у ЄРПН, та митних деклараціях;

• переважання в такому залишку товарів з кодами згідно з УКТ ЗЕД, які визначаються ДФС, більше 75 % загального такого залишку;

• відсутність товару/послуги, зазначеної в ПН, яка подана на реєстрацію у ЄРПН, в інформації, поданій платником податку (додаток до Критеріїв), як товару/послуги, що на постійній основі постачається (виготовляється).

«Найпроблемнішим» є перший показник. У ньому аналізуватиметься обсяг постачання і придбання конкретного товару в грошовому вираженні. Якщо розрахувати його згідно з буквальним прочитанням, то отримати адекватний результат не виходить.

Єдина надія на другий і третій показники, які можуть «анігілювати» перший.

У другому показнику визначатиметься частка «ризикових» товарів у різниці (віртуальних залишках усіх товарів). Якщо цей показник менше 75 %, то блокування не спрацює.

Критерій № 2. Згідно з ним система перевірятиме виключно наявність ліцензій на виробництво, експорт, імпорт, оптову і роздрібну торгівлю підакцизними товарами (якщо такі товари вказані в ПН).

А ось критерію за кількістю повернень, про яку йшлося в проекті, у наказі немає.

Документи для розблокування. Документи для розблокування ПН ідентичні для критеріїв № 1 і № 2. Це договори, первинні, розрахункові документи і документи про підтвердження відповідності продукції. Їх перелік ви могли бачити ще в «БТ», 2017, № 19-20, с. 15.

Радісна новина! Подавати документальне підтвердження наявності трудових ресурсів, матеріально-технічних і технологічних можливостей для здійснення госпоперацій не доведеться.

Більш детальну інформацію шукайте у наступному номері.

Наказ набув чинності 20.06.17 р.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі