Теми статей
Обрати теми

Критерії для блокування податкових накладних і документи для розблокування: новий проект

Кравченко Дар’я, податковий експерт
З 01.04.17 р. стартував тестовий режим блокування реєстрації податкових накладних. Ось тільки бракувало нормативно-правових актів, що визначають роботу всієї системи. Першою ластівкою стала постанова КМУ від 29.03.17 р. № 190 («БТ», 2017, № 15, с. 4). Услід за нею з’явився проект наказу Мінфіну, який містив критерії оцінки ризиків і перелік документів, що надаються для розблокування («БТ», 2017, № 16, с. 13), який викликав шквал критики. У результаті 05.05.17 р. вийшла його підкоригована редакція. Давайте ознайомимося із цим проектом.

Кому можна зітхнути спокійно

Змінилися ознаки, за якими ДФСУ «відбраковуватиме» податкові накладні (ПН) і розрахунки коригувань (РК). Тобто відбирати ті ПН/РК, які не піддаватимуться моніторингу (див. табл. 1). Якщо за результатами перевірки ДФСУ встановлено, що ПН/РК відповідають одній із ознак, наведених нижче, — такі ПН/РК не підлягатимуть подальшому моніторингу.

Таблиця 1. Ознаки, що дозволяють платникові ПДВ уникнути блокування ПН

1. ПН реєструється на покупця — неплатника ПДВ

2. Обсяг постачань, указаний у ПН, зареєстрованих у Єдиному реєстрі ПН (ЄРПН) у поточному місяці, з урахуванням направленої на реєстрацію у ЄРПН ПН/РК, складає менше 500 тис. грн. Якщо тільки керівник такого платника ПДВ не очолює ще 4 фірми.

Нагадаємо. У першому проекті було 50 тис. грн. і 3 фірми відповідно

3. Загальна сума сплачених у 2016 році податків і ЄСВ платником ПДВ складає більше 5 млн грн.

(ознака використовуватиметься з 01.04.17 р. до 01.01.18 р.)

4. Платник одночасно відповідає двом показникам:

1) значення показника «податкового навантаження» (D) за останні 12 місяців перевищує 5 % (у першому проекті було 8 %). Тобто виконується умова:

img 1

2) загальна сума ПДВ у ПН, спрямованих на реєстрацію в ЄРПН за звітний місяць (Р), не більше ніж на 30 % перевищує максимальну місячну суму ПДВ у зареєстрованих ПН за останні 12 місяців (Рм). Тобто виконується умова:

Р < Рм × 1,3

5. ДФСУ прийняте рішення враховувати інформацію, подану в додатку 1 до наказу (дані про види економічної діяльності і товари/послуги, які на постійній основі постачаються й отримуються платником податків).

Таке застосування платник ПДВ має право подати через електронний кабінет у разі отримання квитанції про зупинку реєстрації ПН/РК у ЄРПН, а в період дії тестового режиму (з 01.04.17 р. до 01.07.17 р.) — у разі отримання відповідної квитанції

Нові критерії

Усі інші ПН/РК проходять процедуру моніторингу в загальному порядку. ДФСУ їх аналізуватиме за такими критеріями (див. табл. 2).

Таблиця 2. Критерії оцінки ступеня ризику, достатні для зупинки реєстрації ПН/РК у ЄРПН

Критерій

Суть критерію

1. Дефіцит товарів

Одночасно:

• обсяг постачань товару в ПН, яка подана на реєстрацію в ЄРПН, у 1,5 або більше разів більше залишку різниці обсягу постачань такого товару, указаного в ПН, зареєстрованих з 01.01.17 р. у ЄРПН, і обсягу придбання цього товару, указаного в отриманих ПН, зареєстрованих з 01.01.17 р. у ЄРПН;

• сума ПДВ, указана в зареєстрованих з 01.01.17 р. у ЄРПН ПН з придбання товарів таким платником податку з кодами згідно з УКТ ЗЕД більше 50 % загальної суми ПДВ, указаної в ПН з придбання товарів таким платником податку і зареєстрованих з 01.01.17 р. у ЄРПН його контрагентами.

Зверніть увагу: перелік кодів товарів згідно з УКТ ЗЕД і кодів послуг згідно з ДКПУ, які застосовуються для моніторингу ПН/РК, ще повинна затвердити ДФСУ

Увага! Якщо ПН/РК відповідає вимогам критерію 1 і сума ПДВ, указана в ПН, зареєстрованих у ЄРПН у звітному періоді, з урахуванням ПН/РК, спрямованих на реєстрацію у ЄРПН, які відповідають критерію 1, більше середньомісячної суми сплачених за останні 12 місяців ЄСВ і податків, то реєстрація такої ПН/РК припиняється.

2. Немає дозвільних документів

Відсутні дозвільні документи (відомості, надані ДФСУ уповноваженими на це органами; ліцензій, виданих органами ліцензування), які засвідчують право суб’єкта господарювання на здійснення певного виду діяльності або продаж товарів/послуг, указаних платником податків у ПН, направленій на реєстрацію в ЄРПН

3. Позамежні повернення

Відношення суми ПДВ, указаної в «зменшуючих» РК (складених на всіх покупців, у тому числі і неплатників) у поточному місяці, до суми ПДВ, сплаченої до бюджету в місяці, за який подані такі розрахунки коригування, більше 0,2. Тобто повернення перевищують 20 % від суми ПДВ, указаної в ряд. 18 ПДВ-декларації

Якщо за результатами моніторингу з’ясується, що ПН/РК підпадає під один з критеріїв, — реєстрація ПН/РК буде зупинена згідно з п. 201.16 ПКУ (ср. ).

Щоб її розблоковувати, платнику ПДВ доведеться подати певний перелік документів (див. табл. 3).

Таблиця 3. Перелік документів, достатніх для розблокування ПН/РК

Критерій

Документи для розблокування ПН

1. Дефіцит товарів

1. Договори (зовнішньоекономічні контракти) з додатками, листування з контрагентами, митні декларації.

2. Первинні документи з постачання товарів/послуг, зберігання і транспортування, завантаження, розвантаження продукції, складські документи, інвентаризаційні описи.

3. Розрахункові документи, банківські виписки з особових рахунків.

4. Рахунки-фактури (інвойси), акти приймання-передачі, надання послуг, накладні.

5. Документи про підтвердження відповідності продукції (декларації про відповідність, паспорти якості, сертифікати відповідності тощо), наявність яких передбачена договором або законодавством.

6. Документальне підтвердження наявності трудових ресурсів, матеріально-технічних і технологічних можливостей для здійснення госпоперацій.

Увага: копії документів мають бути завірені належним чином

2. Немає дозвільних документів

Документи, указані в пп. 1 — 5.

Зверніть увагу! Хоча приводом для блокування за критерієм 2 є відсутність дозвільних документів, для розблокування контролери можуть вимагати весь пакет документів. Єдине послаблення — наявність трудових ресурсів можна не підтверджувати

3. Позамежні повернення

А далі справа за «розблокувальною» комісією при ДФСУ.

Усе може змінитися

Попереджаємо: наведені вище критерії можуть змінитися. Так, до 01.06.17 р. ДФСУ проведе аналіз ефективності застосування таких критеріїв. А потім у 5-денний строк надасть свої пропозиції Мінфіну стосовно їх удосконалення.

Увага! Критерії переглядатимуться щокварталу (кожного 5 числа місяця, наступного за кварталом, ДФСУ повинна буде подавати пропозиції з їх удосконалення Мінфіну).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі