Теми статей
Обрати теми

«Валютні» пом’якшення: інвестиції з-за кордону та за кордоном

Кравченко Дар’я, Децюра Сергій, Бобро Анатолій, Руда Тетяна, Карпова Влада

Почнемо з постанови № 13. Нею вносяться зміни до постанови Правління НБУ від 13.12.16 р. № 410 «Про врегулювання ситуації на грошово-кредитному та валютному ринках України» (постанова № 410). Вилучення з неї абзацу дванадцятого п. 2 формально новація, але вона, на нашу думку, практично не змінює суті. Те, що раніше говорилось у вилученому абзаці, тепер знайшло адекватне відображення в оновленому абзаці одинадцятому п. 2. Тобто надходження в інвалюті від нерезидентів, якщо ці кошти надходять як грошове забезпечення (гарантійний внесок, застава, завдаток, депозит, гарантія) участі в аукціонах, торгах або тендерах, як і раніше, не підлягають обов’язковому продажу на міжбанківському валютному ринку України.

Реальною новацією є те, що Нацбанк дозволив банкам купувати інвалюту для клієнтів, якщо сума залишку на рахунку клієнта не перевищує 100 тис. доларів США (раніше — 25 тис. доларів США).

Варто відзначити також оновлений абзац чотирнадцятий п.п. 14 п. 6 постанови № 410, в якому вилучено слова «державного підприємства», які зумовлювали тлумачити поняття клієнта лише в такому контексті. Звісно, за відсутності такого ототожнення сфера застосування оновлених правил значно розширюється. Тепер банки зможуть купувати для клієнтів інвалюту, не враховуючи до загальної суми наявного на рахунках резидента залишку валюти, яка надійшла як грошове забезпечення від нерезидента для участі в торгах, тендерах або аукціонах.

Згідно з постановою № 14 у постанові № 410 вилучено п. 7 та згадку про нього в п. 8.

Нагадаємо: у п. 7 було встановлено заборону фізособам здійснювати операції в готівковій формі на підставі індивідуальних ліцензій Нацбанку.

Крім того, згідно з постановою № 14 внесено зміни ще до двох нацбанківських актів, а саме до:

Інструкції про порядок видачі індивідуальних ліцензій на здійснення інвестицій за кордон, затвердженої постановою Правління НБУ від 16.03.99 р. № 122;

Положення про порядок видачі Національним банком України індивідуальних ліцензій на розміщення резидентами (юридичними та фізичними особами) валютних цінностей на рахунках за межами України, затвердженого постановою Правління НБУ від 14.10.04 р. № 485.

Не вдаючись до деталізації змін, відзначимо, що їх головна суть полягає в спрощенні порядку ліцензування операцій фізичних осіб з розміщення коштів на закордонних рахунках та здійснення інвестицій за межі України. Встановлено, що українці без індивідуальних ліцензій НБУ зможуть:

розміщувати на закордонних рахунках іноземну валюту з джерелом походження за межами України. Наприклад, кошти, отримані ними за межами України як зарплати, стипендії, пенсії, аліменти, дивіденди тощо;

здійснювати інвестиції за кордоном за рахунок коштів, що перебувають за межами України. Наприклад, проводити інвестування із закордонних рахунків, реінвестувати кошти за межами України, проводити торгівлю фінансовими інструментами на іноземних біржах тощо.

Увага: кошти мають бути закордонного походження. Пам’ятайте, фізичні особи, як і раніше, повинні мати індивідуальні ліцензії НБУ для здійснення переказу коштів з України з метою їх інвестування або розміщення на закордонних рахунках. Це є вимогою Декрету КМУ від 19.02.93 р. № 15-93, спрямованого на запобігання непродуктивному відтоку капіталу з країни.

Постанова № 13 діє з 23.02.17 р., а постанова № 14 — з 25.02.17 р.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі