Теми статей
Обрати теми

Допбаза у зв’язку з нарахуванням «перехідних» лікарняних: бути чи не бути?

Кравченко Дар’я, Децюра Сергій, Бобро Анатолій, Руда Тетяна, Карпова Влада
Лист ДФСУ від 02.02.17 р. № 1925/6/99-99-13-02-01-15

Про що йдеться в листі, який коментується? Здавалося б, ідеться про цілком традиційну ситуацію. Працівник частину місяця відпрацював, а потім захворів. Лікарняний лист він приніс у наступному місяці, в якому йому нарахували «перехідні» лікарняні. Після нарахування лікарняних з’ясувалося, що за минулий місяць потрібно сплатити ЄСВ з МЗП, оскільки база оподаткування за минулий місяць (зарплата за відпрацьовані дні + лікарняні) виявилася менше МЗП. Що, знайома ситуація?

А ось тут починається найцікавіше. Як же відобразити в таблиці 6 Звіту з ЄСВ за поточний місяць суму різниці між МЗП і фактично нарахованою базою оподаткування (зарплата + лікарняні) і відповідно суму нарахованого ЄСВ за минулий місяць.

Річ у тім, що програмне забезпечення, яке використовується бухгалтерами для заповнення Звіту з ЄСВ, донедавна не дозволяло відображати додаткову базу з ЄСВ за минулий місяць і відповідно саму суму ЄСВ з кодом типу нарахувань (КТН) «13» та кодом застрахованої особи (КЗО) «1». Її можна було відобразити тільки з КТН «2» як помилку. Але ж це неправильно!

Що ж у цій ситуації пропонують фахівці ДФСУ?

Вони пропонують суму різниці між розміром МЗП і фактично нарахованою базою оподаткування ЄСВ (зарплата минулого місяця + лікарняні, що припадають на минулий місяць) зазначати окремим рядком у таблиці 6 Звіту з ЄСВ за поточний місяць у реквізиті «19». При цьому у реквізиті «10» відображати КТН «13», у реквізиті «9» — КЗО «29». У реквізиті «11» потрібно зазначити місяць і рік, за який проведено нарахування додаткової бази (минулий місяць).

Виходить, якщо додаткова база нараховується у зв’язку з тим, що після нарахування лікарняних за минулий місяць дохід за минулий місяць виявився менше МЗП, то КЗО має бути «29».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі