Теми статей
Обрати теми

Автозаміна номенклатури в податковій накладній

Кравченко Дар’я
При заповненні податкової накладної (ПН) виникла проблема: після того, як у гр. 3 ПН внесли код товару згідно з УКТ ЗЕД, автоматично змінилася номенклатура в гр. 2 ПН (підтягнулися дані з УКТ ЗЕД відповідно до вказаного коду). Чи потрібно міняти таку «автоматичну» номенклатуру або залишити, як є?

На наш погляд, потрібно. Зараз пояснимо чому.

З 01.01.17 р. код товару згідно з УКТ ЗЕД є обов’язковим реквізитом податкової накладної при постачаннях будь-яких товарів (як підакцизних, імпортних, так і вітчизняних) ( п.п. «і» п. 201.1 ПКУ).

Причому для останніх передбачена поблажка — при постачаннях указаних товарів код для них згідно з УКТ ЗЕД можна вказувати не повністю, але не менше 4 перших цифр відповідного коду. Тобто відображати код товарної позиції.

Таке послаблення призвело до того, що один і той же «скорочений» код УКТ ЗЕД можна використати при кодуванні цілого ряду товарів, що мають:

1) або однакове призначення, але різні найменування;

2) або загальний основний компонент, з якого товар виготовлений.

Розробники деяких бухгалтерських програм вирішили «полегшити» життя бухгалтерам. Унаслідок чого і виникла така ситуація − при заповненні ПН програма автоматично «підтягує» в гр. 2 найменування товарів, яке відповідає коду УКТ ЗЕД, указаному в гр. 3.

У результаті могло вийти так, що в ПН:

• взуття лижне і гірськолижне (код УКТ ЗЕД «6403 12 00 00») і капці (код УКТ ЗЕД «6403 59 50 00») отримали загальну назву «Взуття на підошві з гуми, пластмаси, натуральної або композиційної шкіри і з верхом з натуральної шкіри» усього лише з тієї причини, що в гр. 3 ПН постачальник обрав код «6403»;

• для цілого ряду литих автодеталей (шатуни, балки передніх осей автомобілів, крюки), при виготовленні яких використовувалися чорні метали (загальний код УКТ ЗЕД «7325»), указана загальна назва «Інші вироби, литі з чорних металів».

Чи буде це помилкою? Формально ні. Адже ні ПКУ, ні Порядок № 1307* не надають визначення терміна «номенклатура». Тобто говорити про те, що в цьому випадку ви неправильно заповнили номенклатуру товарів у ПН, безпідставно.

* Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом Мінфіну від 31.12.15 р. № 1307.

Та і самі фіскали у відповіді на запитання 8 УПК № 127** говорили про те, що при здійсненні постачань різних товарів слід враховувати їх назви і класифікації згідно з УКТ ЗЕД.

** Узагальнююча податкова консультація щодо окремих питань відображення у податковому обліку з податку на додану вартість звітного періоду податкових накладних, виписаних у попередніх періодах, та формування на їх підставі податкового кредиту, затверджена наказом ДПСУ від 16.02.12 р. № 127.

З іншого боку, Мінфін уже давно дотримується думки, що деталізація змісту й обсягу госпоперації має бути такою, щоб можна було ідентифікувати активи, зобов’язання, доходи і витрати, пов’язані з нею (лист Мінфіну від 06.12.13 р. № 31-08410-07-27/35654).

А податківці раніше наполягали, що на всіх етапах постачання товарів у гр. 2 ПН продавець повинен указувати дані, які відповідають документам, що підтверджують їх придбання (консультація в категорії 101.17 ЗІР ДФСУ; втратила чинність 01.04.16 р.). І хоча згадана консультація втратила чинність, підхід контролерів навряд чи змінився.

Тому щоб уникнути зайвих ризиків для покупця, рекомендуємо при складанні ПН ретельно стежити, щоб номенклатура товарів відповідала номенклатурі, вказаній у первинних документах (наприклад, видаткових накладних). У разі виявлення «автоматичних» помилок коригуйте номенклатуру вручну.

Якщо ж ви готові відстоювати іншу точку зору — за неї доведеться боротися в суді. Благо на те є позитивна судова практика (постанови ВАдСУ від 13.10.15 р. № К/800/42306/14, від 25.11.15 р. № К/800/44756/14, від 16.03.16 р. № К/800/15618/157).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі