Теми статей
Обрати теми

ПДВ-статус усього на два тижні: як відзвітувати?

Кравченко Дар’я
У листопаді 2016 року підприємство перевищило обсяг оподатковуваних операцій, установлений для ПДВ-реєстрації. Проте заяви на реєстрацію платником ПДВ так і не подано. 15.12.16 р. податківці самостійно присвоїли нам такий статус. Але з 01.01.17 р. підприємство стає платником ЄП (без ПДВ), у зв’язку з чим 31.12.16 р. його ПДВ-реєстрацію анулювали. Як відзвітувати за період перебування на ПДВ? І чи потрібно було виписувати податкові накладні?

Ситуація доволі цікава. Насамперед привертає на себе увагу той факт, що контролери присвоїли ПДВ-статус підприємству без заяви. Таких прав у контролерів немає ні згідно з ПКУ, ні згідно з Положенням № 1130*. Тому, радше за все, заява на ПДВ-реєстрацію (форма № 1-ПДВ) все-таки була.

* Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість, затверджене наказом Мінфіну від 14.11.14 р. № 1130.

У будь-якому разі платник податків, який перевищив реєстраційний поріг і не подав заяву на ПДВ-реєстрацію, несе відповідальність за ненарахування або несплату ПДВ на рівні зареєстрованого платника. При цьому втрачає право на податковий кредит (ПК) і бюджетне відшкодування ( п. 183.10 ПКУ). А зареєстрований платник ПДВ може складати ПН і має право на ПК.

Але як би то не було, починаючи з 13.12.16 р. підприємство зобов’язане було виконувати всі вимоги, прописані в розд. V ПКУ (питання 1 УПК № 588**).

** Узагальнююча податкова консультація щодо окремих питань, пов’язаних з обов’язковою реєстрацією осіб як платників податку на додану вартість, затверджена наказом ДПСУ від 06.07.12 р. № 588.

Судячи з усього, підприємство цього не робило. Крім того, 01.01.17 р. взагалі втратило ПДВ-статус.

Чи будуть тут якісь наслідки? Так. Розглянемо їх.

1. Податкові накладні (ПН).

У період «життя» в ПДВ-статусі підприємство зобов’язане було виписувати ПН за датою виникнення податкових зобов’язань (ПЗ) ( п. 201.1 ПКУ). Якщо ви цього не робили, то складати їх уже не має сенсу, оскільки:

• з моменту анулювання реєстрації ви втратили право на такі дії ( п. 184.5 ПКУ);

• зареєструвати їх в ЄРПН усе одно не вийде — день анулювання ПДВ-реєстрації є останнім днем реєстрації ПН (лист ДФСУ від 28.09.15 р. № 20534/6/99-99-19-03-02-15).

У зв’язку із цим вам загрожують штрафи за затримку реєстрації ПН у ЄРПН (якщо ПН підлягали видачі покупцям) за п. 1201.1 ПКУ (50 % від суми ненарахованого ПДВ).

Зверніть увагу! Якщо підприємство не було зареєстроване як платник ПДВ, то його відповідальність обмежується штрафами за несплату ПДВ ( п. 183.10 ПКУ).

2. ПДВ-декларація.

За загальними правилами, першим звітним періодом для платника ПДВ є період, який розпочинається з дати реєстрації і закінчується останнім днем першого повного календарного місяця ( п.п. «а» п. 202.1 ПКУ). Проте слід урахувати і вимоги п. 184.6 ПКУ, який «обрізує» останній звітний період днем анулювання ПДВ-реєстрації. Тому вашим звітним періодом буде проміжок з 13.12.16 р. по 31.12.16 р.

Подати ПДВ-декларацію слід було в загальні терміни — не пізніше за 20.01.17 р.

Після закінчення граничних термінів подання звітності ви втрачаєте можливість подати ПДВ-декларацію. Відповідно зараз подати її вже не вийде. До речі, як і сплатити за нею ПДВ на електронний рахунок. Адже в разі анулювання ПДВ-реєстрації ПДВ-рахунок закривається (п. 7 Порядку № 569***).

*** Порядок електронного адміністрування податку на додану вартість, затверджений постановою Кабміну від 16.10.14 р. № 569.

Тому вам залишається тільки чекати перевірки, за результатами якої податківці нарахують вам ПЗ ( п.п. 54.3.1 ПКУ), а також застосують штраф у розмірі 25 % суми такого зобов’язання (питання 3 УПК № 588).

І один приємний момент — оскільки податковий кредит у період ПДВ-реєстрації ви не формували — проводити «умовне» постачання товарів/послуг за п. 184.7 ПКУ буде не потрібно.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі