Теми статей
Обрати теми

Як відкоригувати «компенсуючі» податкові зобов'язання?

Як відкоригувати податкові зобов’язання (ПЗ), нараховані відповідно до п. 198.5 ПКУ, у випадку якщо до дати складання зведеної податкової накладної (ПН) змінюється компенсація вартості придбаних товарів/послуг або така зміна компенсації відбувається впродовж якогось подальшого звітного періоду?

Нарахування податкового кредиту (ПК) здійснюється незалежно від того, почали придбані товари / послуги використовуватися в оподатковуваних операціях у межах здійснення госпдіяльності чи ні ( п. 198.3 ПКУ).

Водночас платник ПДВ зобов’язаний нарахувати «компенсуючі» ПЗ і скласти зведену ПН у випадку, якщо такі товари / послуги, необоротні активи призначені для використання або починають використовуватися в операціях, прописаних у п. 198.5 ПКУ.

Якщо надалі відбувається зменшення суми компенсації вартості таких товарів/послуг на користь постачальника, одержувач зменшує суму ПК за результатами такого податкового періоду, якщо раніше збільшив ПК у зв’язку з отриманням таких товарів / послуг ( п.п. 192.1.1 ПКУ).

Якщо відбувається збільшення суми компенсації на користь постачальника, одержувач збільшує суму ПК за результатами такого податкового періоду.

Висновок: якщо до дати складання зведеної ПН відбувається зміна суми компенсації вартості товарів/ послуг, то РК до ПН, відповідно до якої суми ПДВ були включені до ПК, відображається в додатку Д1 до ПДВ-декларації і враховується при формуванні ПЗ, а зведена ПН складається з урахуванням такого РК.

Якщо зміна суми компенсації відбувається впродовж будь-якого наступного звітного періоду, то РК до ПН, відповідно до якої суми ПДВ були включені до ПК, відображається в додатку Д1, а з метою коригування «компенсуючих» ПЗ складається РК до зведеної ПН.

За матеріалами ЗІР ДФСУ, підкатегорія 101.07

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі