Теми статей
Обрати теми

Одна передоплата = одна податкова накладна

Чи має право постачальник скласти дві або більше податкових накладних (ПН) на отримання передоплати однією сумою або в разі одноразового постачання товарів/ послуг, необоротних активів покупцеві і чи виникає податковий кредит (ПК) у покупця при складанні таких накладних?

ПН складається на кожне повне або часткове постачання товарів / послуг, а також на суму коштів, що надійшли на поточний рахунок як передоплата (аванс) ( п. 201.7 ПКУ).

Датою виникнення податкових зобов’язань (ПЗ) з постачання товарів / послуг вважається дата, що припадає на період, упродовж якого відбувається перша з подій ( п. 187.1 ПКУ):

• або дата зарахування засобів від покупця як оплати товарів / послуг, що підлягають постачанню;

• або дата відвантаження товарів, для послуг — дата оформлення документа, що засвідчує факт постачання послуг платником податку.

Проте для цілей оподаткування платники податків зобов’язані вести облік доходів, витрат та інших показників, пов’язаних з визначенням об’єктів оподаткування та/ або ПЗ, на підставі первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, ведення яких передбачене законодавством ( п. 44.1 ПКУ).

Платникам податків забороняється формування показників податкової звітності, митних декларацій на підставі даних, не підтверджених документами, визначеними п. 44.1 ПКУ.

Висновок: складання двох або більше ПН у разі отримання передоплати товарів / послуг однією сумою або в разі одноразового постачання товарів / послуг не відповідає нормам ПКУ і не надає можливості ідентифікувати операцію.

При складанні таких ПН постачальником покупець не має підстав для формування ПК на їх підставі, оскільки такі ПН не відповідають первинним документам.

За матеріалами ЗІР ДФСУ, підкатегорія 101.17

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі