Теми статей
Обрати теми

Списуючи вугіллячко, не забудьте нарахувати податкові зобов’язання

Децюра Сергій, Кравченко Дар’я, Бобро Анатолій

У листі, що коментується, ДФСУ відповіла на запитання, чи потрібно нараховувати «компенсуючі» податкові зобов’язання (ПЗ) згідно з п. 198.5 ПКУ при списанні недостач та/або псуванні продукції, що підпадає під «вугільну» пільгу згідно з п. 45 підрозд. 2 розд. XX ПКУ.

Ситуація дійсно цікава. Адже при здійсненні такої операції:

• з одного боку — платник ПДВ повинен виконати вимогу п. 198.5 ПКУ і нарахувати «компенсуючі» ПЗ, оскільки «зіпсована» продукція вже не може використовуватися в його госпдіяльності;

• з іншого — п. 45 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ звільняє платника ПДВ від обкладення ПДВ постачання вугілля та/або продуктів його збагачення, що потрапляють під дію п. 45 підрозд. 2 розд. XX ПКУ.

При цьому в ПКУ наведений єдиний випадок, коли ці дві норми не перетинаються (тобто не потрібно нараховувати ПЗ за п. 198.5 ПКУ). Коли суми «вхідного» ПДВ за «вугільною продукцією» були включені в податковий кредит до початку застосування «вугільної» пільги.

Для інших випадків винятків немає. Тому податківці доходять висновку: якщо підприємство списує недостачі та/або псування готової продукції (у тому числі тієї, яка належить до товарних позицій, указаних у п. 45 підрозд. 2 розд. XX ПКУ), у зв’язку з чим така продукція не може бути реалізована покупцям і визнається такою, що не може бути використана в госпдіяльності платника ПДВ, то такий платник ПДВ зобов’язаний:

• нарахувати «компенсуючі» ПЗ згідно з п. 198.5 ПКУ, виходячи з бази оподаткування, визначеної відповідно до п. 189.1 ПКУ (ціни придбання для товарів або звичайних цін для своєї продукції);

• на суму таких ПЗ скласти не пізніше за останній день звітного періоду і зареєструвати в ЄРПН зведену податкову накладну.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі