Теми статей
Обрати теми

Виправляємо помилку у типі об’єкта нерухомості

Децюра Сергій
У декларації з податку на нерухомість на 2017 рік припустилися помилки. У графі 2 замість коду «9» вказали код «3». Тобто об’єкт нежитлової нерухомості позначили як житлову. Як виправити помилку, якщо сума податку нарахована правильно?

Для виправлення помилок у декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки (далі — податок на нерухомість), потрібно подати уточнюючу декларацію.

У запитанні йдеться про помилку, яка не вплинула на розрахунок податкових зобов’язань. Погрішність допустили у гр. 2 табличної частини, де всього-на-всього вказується «довідкова» інформація про тип об’єкта, щодо якого нараховують податок. Звісно, що така помилка жодним чином не впливає на суму податку. Тому на перший погляд здається, що виправити цю помилку доволі просто.

А саме, слід взяти форму податкової декларації з податку на нерухомість, затверджену наказом Мінфіну від 10.04.15 р. № 408, і у її табличній частині:

• у рядках 1 — 5 вказати виправлену (правильну) інформацію у розрізі кожного об’єкта нерухомості, що вам належить. Тобто зазначаємо дані, що вказані у річній декларації, за тим винятком, що у графі 2 зазначаємо правильний код типу об’єкта нерухомість (замість «3» вказуєте «9»);

• у рядку 6 підсумувати уточнену річну суму податку;

• у рядок 7 перенести нараховану суму податку з рядка 6 раніше поданої декларації, тобто річної декларації.

У результаті порівняння даних рядків 6 та 7 уточнюючої декларації у вас не буде відхилень. Виправляємо ж помилку, яка не вплинула на розрахунок податкових зобов’язань.

Такий варіант виправлення, на наш погляд, є логічним і закономірним.

Водночас контролери бачать це по-іншому (див. категорію 106.07 ЗІР ДФСУ). Вони наполягають на тому, що помилку, допущену у графі 2, через яку не можна правильно ідентифікувати, до яких об’єктів нерухомості (нежитлових чи житлових) відноситься ваш об’єкт, не можна виправляти шляхом подання однієї уточнюючої декларації.

Таку помилку, на їх погляд, можна виправити, тільки подавши дві уточнюючі декларації: окремо для об’єктів житлової та нежитлової нерухомості. Тобто окремо вони пропонують уточнювати помилки, допущені при розрахунку податку по житловій нерухомості (код від 1 до 3) і окремо по нежитловій (коди з 4 по 9).

Отже, якщо ви у графі 2 замість коду об’єкта нежитлової нерухомості вказали код об’єкта житлової нерухомості, то вам слід подати одну уточнюючу декларацію, в якій зняти неправильно нарахований податок по житловому об’єкту, а потім в іншій уточнюючій декларації його донарахувати по нежитловому об’єкту. При цьому контролери наполягають на сплаті самоштрафу, навіть якщо сума податку не зміниться!

Пояснюють вони свою позицію особливостями програмного забезпечення щодо прийняття декларацій за типом «Уточнююча».

На наш погляд, у цій ситуації податківці перегинають палицю. Річ у тому, що:

1) у річній декларації відображається нарахування податку за всі об’єкти нерухомості, а не окремо по житлових і не житлових. Жодного поділу форма декларації не передбачає. Тому звідки поділ при уточненні — незрозуміло;

2) програмне забезпечення — це не положення нормативно-правових актів, а тому не може встановлювати нових правил нарахування податку;

3) якщо ви дотримаєтеся вимог податківців, то взагалі не зможете правильно уточнити задекларовану суму податку. На це вказують пояснення податківців щодо заповнення уточнюючої декларації, наведені у категорії 106.07 ЗІР ДФСУ. Вони пропонують при заповненні рядків 1 — 6 уточнюючої декларації вказувати тільки дані щодо об’єктів одного виду (житлових або нежитлових). Водночас у графу 7 (куди переносять нараховану суму з річної декларації, де закралася помилка) вони пропонують переносити нарахований податок щодо всіх об’єктів нерухомості. Якщо ви у річній декларації нараховували податок і для житлових, і не житлових об’єктів, то, дотримуючись цих вимог податківців, ви не тільки не виправите помилку, а й припуститеся нових.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі