Теми статей
Обрати теми

Змінилася ставка «нерухомого» податку — подайте уточненку

Як повинна вчинити юрособа, якщо орган місцевого самоврядування впродовж звітного року вносить зміни в прийняте рішення стосовно ставок і пільг з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки?

Рішення про встановлення місцевих податків і зборів має бути офіційно обнародуване відповідним органом місцевого самоврядування до 15 липня року, що передує бюджетному періоду, в якому планується застосування встановлюваних місцевих податків і зборів. Інакше норми таких рішень застосовуються не раніше початку бюджетного періоду, що йде за плановим періодом ( п.п. 12.3.4 ПКУ).

Проте у 2017 році до рішень органів місцевого самоврядування про встановлення місцевих податків і зборів, прийнятих на виконання Закону № 1791*, не застосовуються вимоги п.п. 12.3.4 ПКУ (п. 4 Прикінцевих положень Закону № 1791).

* Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2017 році» від 20.12.16 р. № 1791.

За новоствореним (нововведеним) об’єктом житлової та/або нежитлової нерухомості юрособа подає декларацію впродовж 30 календарних днів з дня виникнення права власності на такий об’єкт ( п.п. 266.7.5 ПКУ).

Якщо ж стався перехід права власності, зміна ставок, пільг тощо, та до того ж після 20 лютого, то потрібно подати декларацію з типом «Уточнююча».

Висновок: якщо орган місцевого самоврядування впродовж звітного року вніс зміни в ставки податку на нерухомість, то юрособи впродовж 30 календарних днів з дня публікації такого рішення подають декларації з уточненими сумами податкових зобов’язань з податку**.

** Детальніше читайте в «БТ», 2017, № 11, с. 38.

За матеріалами ЗІР ДФСУ, підкатегорія 106.07

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі