Теми статей
Обрати теми

Зустрічайте оновлені форми декларацій з єдиного податку

Кравченко Дар’я, Децюра Сергій, Яновська Наталія

Наказом, що коментується, Мінфін підкоригував усі форми звітності з єдиного податку, які затверджені наказом Мінфіну від 19.06.15 р. № 578. Розглянемо, що це за зміни.

Декларація для ФОП. У форму цієї декларації було внесено дві коректурні правки.

1. У назвах ряд. 05 та 06 розд. IV (дані про розмір отриманого доходу), а також у назвах ряд. 10 та 11 розд. V (дані про суму податку) будуть вказані діючі на сьогодні ставки єдиного податку для групи 3: для платників ПДВ — 3 %, для неплатників цього податку — 5 %.

Нагадаємо: ще на початку 2015 року було збільшено ставки єдиного податку для групи 3. До цього єдиний податок сплачували за ставками 2 % і 4 % відповідно.

Нарешті ці «нововведення» знайшли своє відображення у декларації платника єдиного податку — ФОП. Тобто єдиноподатники групи 3 зможуть просто взяти обсяг свого доходу і перемножити на ставку, що вказана у декларації (а не згадувати нові ставки).

2. Дещо підкоригували текст примітки 6 до розд. VІ декларації. Тепер у ній є підказка для підприємців, які уточнюють дані, задекларовані у «старій» декларації, форма якої була затверджена наказом Мінфіну від 21.12.11 р. № 1688 (уточнюють дані за 3 квартали 2015 року чи більш ранні звітні періоди). Там чітко вказано, що у ряд. 15 цього розділу потрібно вказати дані з ряд. 29 помилкової «старої» декларації.

Декларація платника єдиного податку групи 3 (юридичної особи). Тут усього одна кардинальна зміна. У гр. 3 і 4 розд. II та розд. IIІ тепер будуть вказані розміри діючих на сьогодні ставок єдиного податку 3 % та 5 % відповідно. Причини таких коректив ті ж самі, що і для декларації ФОП.

Декларація платника єдиного податку групи 4. До форми цієї декларації внесено дві глобальні корективи.

1. У табличній частині форми декларації, а саме у примітці 8, роз’яснено правила заповнення декларації у випадку, коли всі земельні ділянки підприємства розмішені в межах одного органу місцевого самоврядування (один код за КОАТУУ). Якщо так відбувається, то податок нараховують по всіх земельних ділянках одного типу з однаковою нормативно-грошовою оцінкою (далі — НГО) в одному рядку.

Це має полегшити розрахунок податку для тих платників, у яких багато однотипних ділянок у межах одного органу місцевого самоврядування (наприклад, орендовано землі у жителів одного населеного пункту).

І тільки коли у вас будуть земельні ділянки в межах одного органу місцевого самоврядування з різною НГО, то розраховувати податок ви будете в декількох рядках. В одному рядку податок розраховуватиме для земділянок з однаковою НГО.

2. У гр. 4 та 6 додатка до декларації (в яких відображаються дані щодо дати набуття права користування та реєстрації права користування чи права власності на земділянку) змінено формат дати. Замість місяця і року потрібно буде вказувати точну дату укладання договору оренди та реєстрації речових прав на земділянку у форматі «ДД.ММ.РРРР».

Наказ, що коментується, чинний з 05.05.17 р., тобто почав діяти у ІІ кварталі 2017 року.

Спираючись на положення п. 46.6 ПКУ, подавати оновлені декларації з єдиного податку доведеться лише за результатами роботи у ІІІ кварталі 2017 року. Але не виключено, що податківці можуть вимагати застосування цих форм і раніше. Наприклад, за ІІ квартал 2017 року. Тож зачекаємо на роз’яснення контролерів.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі