Теми статей
Обрати теми

Перевірки Держпраці: з’явився Порядок їх проведення

Кравченко Дар’я, Децюра Сергій, Яновська Наталія

Постановою, що коментується, Кабмін затвердив:

1) Порядок здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю (далі — Порядок контролю). У цьому Порядку прописано правила здійснення інспекторами праці перевірок дотримання трудового законодавства юрособами та фізособами, які використовують найману працю;

2) Порядок здійснення державного нагляду за додержанням законодавства про працю. Цей документ регламентує порядок перевірки органами Держпраці виконання контрольних повноважень щодо законодавства про працю, якими наділені органи місцевого самоврядування (ч. 3 ст. 34 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.97 р. № 280/97-ВР та ч. 2 ст 259 КЗпП).

Без сумніву, наших читачів більше зацікавить перший документ. Тому коротко «пробіжимось» по основних нюансах проведення перевірок інспекторами праці.

Перш за все зазначимо, що такі перевірки будуть відбуватися у формі інспекційних відвідувань (виїзна перевірка) та невиїзних інспектувань (камеральна перевірка).

Їх можуть проводити, зокрема, у таких випадках:

1) за зверненням працівника;

2) за зверненням фізособи, стосовно якої порушено правила оформлення трудових відносин;

3) за рішенням керівника органу Держпраці з питань виявлення неоформлених трудових відносин;

4) за рішенням суду, повідомленням правоохоронних органів;

5) за інформацією органів влади про виявлені порушення законодавства з праці. Наприклад, Держстату — про наявність заборгованості з виплати заробітної плати, ДФС — про виявлені під час перевірки факти порушення законодавства про працю, Пенсійного фонду — про нарахування заробітної плати в розмірі менше мінімальної, тощо.

Зверніть увагу! Прийняти рішення про проведення перевірки керівники органів Держпраці зможуть також на основі зробленого аналізу інформації, отриманої із засобів масової інформації (п.п. 3 п. 5 Порядку контролю).

Про проведення інспекційного відвідування інспектор праці має повідомити суб’єкта господарювання. Водночас, якщо інспектор вважає, що таке повідомлення може завдати шкоди інспекційному відвідуванню (йдеться про перевірку, яка стосується виявлення неоформлених працівників), то в такому випадку повідомлення може не надаватися.

Під час інспекційного відвідування інспектор праці повинен показати об’єкту відвідування або уповноваженій ним посадовій особі своє службове посвідчення. Причому Держпраці веде реєстр таких посвідчень. Посвідчення, щодо якого відсутня інформація в реєстрі посвідчень інспекторів праці, вважається недійсним.

Зауважимо! Посвідчення інспектора праці має бути і в контролерів з органів місцевого самоврядування.

Форми службового посвідчення інспектора праці, акта, довідки, припису, вимоги, переліку питань, що підлягають інспектуванню, оприлюднюються на офіційному веб-сайті Держпраці.

Також визначено, що інспектори праці під час перевірок (інспекційних відвідувань) з питань виявлення неоформлених працівників мають можливість самостійно і будь-коли з урахуванням вимог законодавства про охорону праці проходити до будь-яких виробничих, службових, адміністративних приміщень об’єкта відвідування, у яких використовується наймана праця. Крім того, під час огляду таких приміщень вони можуть фіксувати свої дії засобами аудіо-, фото- та відеотехніки.

Детальніше про трудові перевірки ми розповімо в одному із найближчих номерів нашого видання.

Постанова, що коментується, набирає чинності з дня опублікування.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі