Теми статей
Обрати теми

«Штрафні» різниці: Мінфін підкоригував позицію ДФСУ

Кравченко Дар’я, Децюра Сергій, Яновська Наталія
Лист Мінфіну від 10.04.17 р. № 11210-09-10/9617

Листом, що коментується, Мінфін підкоригував позицію податківців стосовно «штрафного» коригування у високодохідних платників податку на прибуток (ПНП) (див. «БТ», 2017, № 15, с. 15).

Нагадаємо, з 01.01.17 р. п.п. 140.5.11 ПКУ вимагає збільшувати фінрезультат на суму витрат від визнаних штрафів, пені, неустойок, нарахованих відповідно до цивільного законодавства і ЦП-договорів на користь:

осіб, що не є платниками податку (окрім фізосіб);

• платників, які обкладаються ПНП за ставкою 0 % згідно з п. 44 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ.

На думку податківців, під це коригування не потрапляють суми штрафів, нарахованих (лист ДФСУ від 03.03.17 р. № 4486/6/99-99-15-02-02-15):

• контролюючими органами за порушення вимог податкового законодавства;

• на користь фізичних осіб (у тому числі підприємців) відповідно до цивільного законодавства і цивільно-правових договорів.

Тобто «штрафні» різниці не загрожують платникам ПНП, які виплачують штрафи всім без винятку фізособам і підприємцям, зокрема платникам єдиного податку (ЄП).

Але! Мінфін у листі, що коментується, наполягає: винятком з п.п. 140.5.11 ПКУ можуть бути тільки платники ПДФО (фізособи і підприємці на загальній системі оподаткування). Аргумент простий — вони платять ПДФО за ставкою 18 %, яка збігається з основною ставкою ПНП.

Тому платники ПНП, які нараховують штрафи, пені, неустойки відповідно до цивільного законодавства і ЦП-договорів на користь фізосіб-єдиноподатників, зобов’язані проводити «штрафні» коригування.

На наш погляд, певна логіка в такому підході є. Проте в ПКУ законодавці про це забули вказати. Тому підхід податківців, що амністує від коригування всі штрафи, виплачені фізособам (незалежно від системи оподаткування), більш законний.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі