Теми статей
Обрати теми

Ціна з п’ятьма знаками після коми: приймати податкову накладну чи ні?

Казанова Марина
Постачальник виписав податкову накладну, у якій у графі 7 указані 5 знаків після коми. Як бути: приймати таку податкову накладну чи ні? Адже в Порядку № 1307* вказано тільки, що вартісні показники податкової накладної заповнюються в гривнях з копійками, а про кількість знаків після коми нічого не сказано.

* Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом Мінфіну від 31.12.15 р. № 1307.

Скоріше за все, постачальник «фізично» не зміг по-іншому зареєструвати вам податкову накладну. Адже зараз Єдиний реєстр податкових накладних налагоджений так, що податкова накладна не проходить реєстрацію, якщо в результаті перемножування кількості (гр. 6) і ціни за одиницю без ПДВ (гр. 7) обсяг постачання (гр. 10) у податковій накладній не збігається на 1 грн. і більше**.

** Детальніше про цю проблему можна прочитати в «БТ», 2017, № 16, с. 15.

Чи можна так чинити? Спочатку поглянемо, що говорить щодо цього Порядок № 1307. Конкретна кількість знаків після коми в ціні (гр. 7) Порядком № 1307 дійсно не визначена. Але в той же час у його п. 16 указано, що: «графа 7 заповнюється в гривнях з копійками, якщо інше не передбачено чинним законодавством».

А враховуючи те, що гривня дорівнює 100 копійкам (ст. 1 Указу Президента України «Про грошову реформу в Україні» від 25.08.96 р. № 762/96, ст. 32 Закону України «Про Національний банк України» від 20.05.99 р. № 679-XIV), по суті, ціна в податковій накладній повинна мати не більше двох знаків після коми. І податківці те ж саме говорять у категорії 101.17 ЗІР ДФСУ: «Графа 7 податкової накладної повинна мати цифрове значення, що має не більше двох знаків після коми. В окремих випадках, коли ціни (тарифи) затверджені відповідним рішенням Уряду, у гр. 7 податкової накладної може вказуватися числове значення з більшою кількістю знаків після коми».

У ці «передбачені» винятки вписуються випадки з регульованими державою цінами/тарифами (наприклад, на газ, електроенергію і т. п.) та інші подібні ситуації***.

*** Перелік цін на товари і послуги, які регулюються державою, затверджений постановою КМУ від 25.12.96 р. № 1548.

Але ось чи буде «велика» ціна приводом для зняття податкового кредиту?

Вважаємо, що ні. Адже згідно з останнім абзацом п. 201.10 ПКУ податкова накладна, яка містить помилки в обов’язкових реквізитах (окрім коду УКТ ЗЕД), що не заважають ідентифікувати здійснену операцію, її зміст (товар/послугу, що поставляються), період, сторони і суму податкових зобов’язань, є підставою для віднесення покупцем суми ПДВ у податковий кредит. Тобто така податкова накладна є дійсною. Головне, щоб загальна сума постачання / сума ПДВ у податковій накладній відповідала загальній сумі постачання / сумі ПДВ, вказаній у первинці. Тоді податківцям, по суті, ні за що буде зачепитися, адже база ПДВ і сума сплаченого податку в цьому випадку будуть правильними.

Підтримують ці висновки і суди (див., наприклад, ухвалу Харківського апеляційного адмінсуду від 25.10.16 р. у справі № 820/3511/16 за схожою ситуацією).

Зауважимо! У згаданій ухвалі суд відмічає, що спірні податкові накладні пройшли реєстрацію в Єдиному реєстрі податкових накладних (ЄРПН), що з огляду на приписи п. 201.10 ПКУ вказує на те, що програмним забезпеченням податкового органу, який забезпечував реєстрацію цих податкових накладних в ЄРПН, не було виявлено недоліків у оформленні цих податкових накладних.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі