Теми статей
Обрати теми

Уточнення минулих періодів не звільняє від штрафів за несвоєчасну сплату завищеної суми плати за землю

Чи нараховуються штрафні санкції та пеня за порушення строків сплати податкового зобов’язання з плати за землю, якщо платник податку не сплатив податкове зобов’язання, задеклароване в податковій декларації з плати за землю, а погашення податкового боргу відбулося внаслідок подання уточнюючої декларації, якою зменшені суми раніше нарахованих зобов’язань?

Перш за все слід пам’ятати, що несвоєчасно сплачена сума узгодженого податкового зобов’язання (задекларована у поданій звітності) з плати за землю є податковим боргом ( п.п. 14.1.175 ПКУ).

Крім того, у разі якщо платник податків не сплачує узгоджену суму грошового зобов’язання протягом строків, визначених ПКУ, такий платник податків притягується до відповідальності у вигляді штрафу в таких розмірах ( п. 126.1 ПКУ):

• при затримці до 30 календарних днів — у розмірі 10 % погашеної суми боргу;

• при затримці більше 30 календарних днів — у розмірі 20 % погашеної суми боргу.

Також після спливу 90 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати податкового зобов’язання, починає нараховуватися пеня ( п.п. 129.1.3 ПКУ).

Для того щоб уникнути таких наслідків, платник податків має своєчасно сплатити задекларовані податкові зобов’язання.

Водночас інколи платники податку помилково вказують у декларації завищену суму податкових зобов’язань. При цьому сплачують правильну суму податку. Виявивши таку невідповідність, вони просто подають уточнюючу декларацію і вважають, що виправили всі свої помилки.

Податківці вважають по-іншому. Вони переконані: якщо податкове зобов’язання з плати за землю, самостійно визначене платником в податковій декларації, своєчасно не сплачене, а погашення податкового боргу відбулося внаслідок подання уточнюючої декларації зі зменшенням суми раніше нарахованого зобов’язання, такий платник податків притягується до відповідальності у вигляді штрафу, передбаченого у п. 126.1 ПКУ, з урахування загального строку затримки сплати суми податкового боргу.

Також після спливу 90 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати податкового зобов’язання, на суму податкового боргу нараховується пеня.

За матеріалами ЗІР ДФСУ, категорія 112.07

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі