Теми статей
Обрати теми

Товар не повернули з відповідального зберігання — нарахуйте ПДВ

На яку дату виникають податкові зобов’язання з ПДВ у власника товару, який передав товар на відповідальне зберігання, у разі його знищення (втрати) або відмови зберігача повернути товар?

За договором зберігання одна сторона (зберігач) зобов’язується зберігати річ, яка передана їй другою стороною (поклажодавцем), і повернути її поклажодавцеві у схоронності ( ст. 936 ЦКУ).

При цьому зберігач зобов’язаний уживати усіх заходів, установлених договором, законом, іншими актами цивільного законодавства, для забезпечення схоронності речі ( ст. 942 ЦКУ).

У випадку коли ж зберігач утратив або пошкодив речі, то він відшкодовує збитки, завдані поклажодавцеві ( ст. 951 ЦКУ), у разі:

1) втрати (нестачі) речі − у розмірі її вартості;

2) пошкодження речі − у розмірі суми, на яку знизилася її вартість.

Ураховуючи це, а також загальні правила визначення об’єкта та бази оподаткування ПДВ ( пп. 185.1 та 188.1 ПКУ), податківці переконані, що у разі якщо зберігач товару надав власнику товару письмову відмову про повернення такого товару, чи закінчився термін його зберігання, що визначений у договорі, і зберігач не повертає товар без будь-яких пояснень, то вважається, що відбулась операція з постачання такого товару. Тому на дату такої письмової відмови чи закінчення терміну зберігання товару у власника такого товару виникають податкові зобов’язання з ПДВ.

За матеріалами ЗІР ДФСУ, категорія 101.06

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі