Теми статей
Обрати теми

Продаж ліків з безготівковими розрахунками

Децюра Сергій
Аптека має ліцензію на роздрібний продаж лікарських засобів. Покупець хоче придбати ліки для медпункту підприємства з оплатою у безготівковій формі. Чи не буде вважатися такий продаж оптовою торгівлею?

Щоб дати відповідь на це запитання, звернемося до п. 1.3 Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової, роздрібної торгівлі лікарськими засобами, затверджених наказом МОЗ від 31.10.11 р. № 723. У ньому, зокрема, указано, що:

роздрібна торгівля ліками — діяльність з продажу ліків через аптеку безпосередньо громадянам для їх особистого споживання, закладам охорони здоров’я (крім аптечних закладів), а також підприємствам без права їх подальшого перепродажу;

оптова торгівля ліками — діяльність з придбання ліків у їх виробників та їх продаж з аптечних складів (баз) іншим суб’єктам оптової або роздрібної торгівлі, які отримали на це відповідні ліцензії, та безпосередньо лікувально-профілактичним закладам і виробникам лікарських засобів.

Із цих визначень можна зробити висновок, що форма розрахунків за ліки жодним чином не впливає на розмежування операцій оптової чи роздрібної торгівлі. Головним фактором, який свідчить про те, що аптека здійснює оптову торгівлю ліками, є наміри покупця щодо використання таких ліків. Так, якщо ліки придбали для споживання − операція є роздрібною, для перепродажу — оптовою.

З вашого запитання випливає, що вам заплатив за ліки суб’єкт господарювання, який їх придбає для власного використання (у своєму медпункті). А тому можете без вагань поставляти їм ліки на основі діючої у вас ліцензії на роздрібну торгівлю ліками. Щоб не виникало питання щодо отримання оптової ліцензії, укажіть у договорі, що ліки продані без права їх подальшого перепродажу.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі