Теми статей
Обрати теми

Рентна плата за воду зі змішаних джерел: розраховуємо в окремих додатках

Карпова Влада, Кравченко Дар’я, Децюра Сергій

Водокористувачі, які отримують воду із змішаних джерел, при звітуванні з рентної плати за спецводокористування за І квартал 2017 року зіткнулися із проблемою: скільки додатків 5 заповнювати? Питання це виникло через неузгодженість позицій місцевих контролерів.

Одні наполягали, що отриману воду із змішаного джерела у звітності слід відображають як отримання води з кожного окремого джерела, що входить до змішаного протоку. Тобто вони наполягали на розрахунку плати у декількох додатках 5: окремий додаток для кожного джерела, з якого взято воду для формування змішаного потоку.

Інші вважали, що рентну плату в цьому випадку слід розраховувати як за воду, отриману з одного джерела, тобто в одному додатку 5. При цьому робити це слід виходячи з розміру середньозваженої ставки плати, обчисленої спираючись на пропорцію формування змішаного джерела.

Ми підтримували перший підхід (окремий додаток для кожного джерела). Аргументи цієї позиції шукайте у «БТ», 2017, № 18, с. 17.

І от головні податківці у листі, що коментується, хоч і після закінчення звітної кампанії за I квартал, висловили свою позицію. Вони наполягають, що коли вода надходить із змішаного джерела, то для розрахунку рентної плати складають стільки розрахунків до декларації (додатків 5), скільки водних об’єктів формують таке змішане джерело. Отже, і головні контролери підтримують наш підхід. Цей висновок відразу породжує запитання: що роботи суб’єктам господарювання, які, прислухавшись до місцевих контролерів, розрахували рентну плату в одному додатку 5?

Сподіваємося, що за таке порушення нікого карати не будуть. Адже суми податку в обох варіантах однакові. Однак обачним читачам ми б рекомендували подати уточнюючі розрахунки з необхідною кількістю додатків 5.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі