Теми статей
Обрати теми

Перерахунок ПДФО з дивідендів без штрафів

Децюра Сергій
Чи здійснюється перерахунок нарахованого та утриманого ПДФО за ставкою 18 % з доходів у вигляді дивідендів у зв’язку зі зміною ставки на 9 % та яким чином такий перерахунок відобразити в податковому розрахунку за ф. 1 ДФ?

З 01.01.17 р. ставка податку на доходи фізичних осіб (далі — ПДФО) для доходів у вигляді дивідендів за акціями та/або інвестиційними сертифікатами, корпоративними правами, нарахованих нерезидентами, інститутами спільного інвестування та суб’єктами господарювання, які не є платниками податку на прибуток, установлена в розмірі 9 %.

Така ставка запроваджена заднім числом (15.04.17 р.) після набрання чинності Законом України від 23.03.17 р. № 1989-VIII (ср. ). Про те, як провести перерахунок ПДФО визначеного з дивідендів, нарахованого на початку року за ставкою 18 %, ми розповідали у «БТ», 2017, № 19-20, с. 10. Там також згадували про консультацію Офісу великих платників, у якій контролери погрожували штрафами підприємствам, які у ф. № 1 ДФ за I квартал покажуть нарахування ПДФО за ставкою 18 %.

Однак нещодавно з’явилася консультація (див. підкатегорію 103.25 ЗІР ДФСУ), у якій головні податківців наголошують, що за загальним правилом податковий агент має право здійснити перерахунок сум нарахованих доходів, утриманого податку за будь-який період та у будь-яких випадках для визначення правильності оподаткування.

Результати перерахунку, зокрема за нарахованими доходами у вигляді дивідендів, відображаються у звітності за ф. № 1 ДФ того періоду, у якому було проведено перерахунок сум податку. Уточнюючий розрахунок у такому випадку не подається.

При цьому податківці переконані, що штраф згідно з п. 119.2 ПКУ за допущення помилок у ф. № 1 ДФ при уточненні суми утриманого ПДФО з дивідендів не застосовується, якщо їх виправив податковий агент відповідно до вимог п. 169.4 ПКУ (під час перерахунку), а таке виправлення відбулося відповідно до вимог ст. 50 ПКУ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі