Теми статей
Обрати теми

Хочете «розширити» номенклатуру в податковій накладній? Випишіть нову!

Кравченко Дар’я, Біляєва Олена, Децюра Сергій, Белєвцова Людмила
Лист ДФСУ від 27.10.17 р. № 2417/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

Поява у формі розрахунку коригування (РК) нової гр. 1 «№ з/п рядка податкової накладної, що коригується» викликало немало питань.

Насамперед, у порядку № 1307* немає жодного слова про те, як її заповнювати. Відомо лише одне — туди повинен потрапити номер рядка податкової накладної (ПН), яка підлягає коригуванню. Так, якщо платникові ПДВ треба в ПН виправити дані в ряд. 2, то в гр. 1 РК треба внести «2».

* Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом Мінфіну від 31.12.15 р. № 1307.

Але що робити, якщо в ПН необхідно додати рядок, якого раніше там не було? Наприклад, додати ще одну позицію в номенклатуру товарів.

Для цього випадку можна вважати сталим такий підхід: вибрати номер будь-якого рядка, який уже є в ПН**. З тим, що номер у гр. 1 РК може повторюватися, погоджувалися і податківці в категорії 101.15 ЗІР ДФСУ.

** Детальніше – у консультації «Як додати дані у зведену податкову накладну» // «БТ», 2017, № 5.

Але! У листі, що коментується, контролери вигадали альтернативний варіант. Вони пропонують скласти нову ПН (з новими позиціями товарів/послуг) датою складання первинної ПН (!).

При такому підході постачальник може серйозно постраждати. Наприклад, якщо з моменту складання «первинної» ПН минуло немало часу, продавцеві доведеться заплатити штраф за затримку реєстрації «додаткової» ПН в ЄРПН (п. 1201.1 ПКУ).

На наш погляд, технічні проблеми податківців з нумерацією рядків у РК не повинні впливати на право платника ПДВ внести корективи в ПН без яких-небудь штрафів (п. 192.1 ПКУ і п. 21 Порядку № 1307). Проте «щасливчикові», якому адресована індивідуальна консультація, що коментується, явно не позаздриш.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі