Теми статей
Обрати теми

Несвоєчасна реєстрація податкових накладних: грошей потрібно вдвічі більше!

Сергій ДЕЦЮРА, податковий експерт, s.detsyura@id.factor.ua
Платники ПДВ уже усвідомили, що за несвоєчасну реєстрацію податкових накладних в ЄРПН вони можуть поплатитися штрафом. Але якщо таке запізнення пов’язане з відсутністю коштів для поповнення електронного ПДВ-рахунка, то може виникнути ще один неприємний сюрприз. Через показник «суперформули» ΣПеревищ реєстраційний ліміт все одно буде зменшено. Тому коли ви наважитеся зареєструвати прострочену накладну, то може виявитися, що вам доведеться витратити значно більше коштів, ніж сума, якої не вистачало раніше. Коли виникає така ситуація і як її розв’язати, читайте далі.

Реєстрація ПН: обов’язок, а не право!

Як ви всі прекрасно знаєте, платник ПДВ (продавець) зобов’язаний зареєструвати всі податкові накладні (ПН) у Єдиному реєстрі податкових накладних (ЄРПН). За загальними правилами реєструють ПН особи, на яких покладено такий обов’язок (тобто продавці товарів/послуг), не пізніше 15 календарних днів, наступних за датою їх складання ( п. 201.10 ПКУ).

Зазвичай ПН можна зареєструвати і пізніше (для цього у вас є 180 днів), але в цьому випадку доведеться заплатити штраф за несвоєчасну реєстрацію відповідно до ст. 1201 ПКУ (деталі — у «БТ», 2015, № 40, с. 21 та № 42, с. 17).

Від своєчасності реєстрації ПН залежать:

1) період, в якому покупець отримає право на податковий кредит (ПК) ( п. 201.1 ПКУ). Якщо ПН зареєстрована своєчасно, то включити суму ПДВ до ПК покупець має право починаючи з періоду складання такої ПН і не втрачає його протягом 365 днів, наступних за датою складання ПН. За несвоєчасно зареєстрованими ПН право на ПК він набуває тільки починаючи з періоду реєстрації такої ПН в ЄРПН і не втрачає його також протягом 365 днів від дня складання такої ПН ( п. 198.6 ПКУ);

2) розмір реєстраційного ліміту (РЛ). Якщо ПН зареєстрована своєчасно, то вона відразу вплине на розмір РЛ. Для продавця вона зменшить розмір РЛ на суму ПДВ, вказану в ній, а для покупця — навпаки, збільшить РЛ.

Щоб зареєструвати ПН в ЄРПН, потрібно, щоб була дотримана одна умова: розмір РЛ має дорівнювати або бути більшим за суму ПДВ, вказану в ПН, яку збирається зареєструвати продавець.

Водночас інколи у продавця розмір РЛ не дозволяє провести таку реєстрацію. У такому випадку, щоб зареєструвати ПН, платник ПДВ має або:

• поповнити електронний рахунок на суму, яка разом з уже існуючим розміром РЛ дасть змогу зареєструвати ПН. У цьому випадку РЛ збільшиться через показник ∑ПопРах (ряд. 5 витягу з Системи адміністрування ПДВ (далі — СЕА));

• сплатити ПДВ на митниці під час розмитнення товарів, якщо ви здійснюєте такі операції. У цьому випадку РЛ зросте через збільшення ряд. 4 витягу із СЕА;

• чекати, доки його контрагент зареєструє вхідні ПН (зросте показник ∑НаклОтр ряд. 3 витягу з СЕА).

Як бачите, найбільш надійний варіант збільшення РЛ для реєстрації ПН — це поповнення електронного ПДВ-рахунка. Але він потребує коштів, яких іноді не вистачає.

Що буде, якщо ПН не зареєструвати в ЄРПН?

Вплив незареєстрованих ПН на РЛ

Про штрафи ми вже згадували, на них зупинятись не будемо.

Крім того, нереєстрація ПН «ударить» по РЛ вашого контрагента. Без зареєстрованої вашої ПН РЛ покупця не зросте. Та нічого не вдієш.

Водночас РЛ продавця, навіть і без реєстрації ПН, все рівно буде зменшений на суму ПДВ, вказану в такій ПН.

Річ у тім, що продавець зобов’язаний включити ПДВ, вказаний у незареєстрованій ПН, до податкових зобов’язань (ПЗ) того періоду, в якому була складена така ПН. Отже, дані про те, що платник ПДВ склав ПН, але не зареєстрував її, потраплять до контролерів.

Після надходження ПДВ-декларації СЕА співставить дані показника ∑НаклВид (ряд. 6 витягу з СЕА) із розміром задекларованих ПЗ у декларації з ПДВ. Звісно, до показника ∑НаклВид потраплять дані про суми ПДВ лише із зареєстрованих ПН/РК, що складені протягом звітного місяця. Отже, показник ∑НаклВид буде меншим за розмір задекларованих ПЗ якраз на суму ПДВ, яка вказана у незареєстрованій ПН. Різниця через складову «суперформули» ∑Перевищ зменшить розмір РЛ.

Показник ∑Перевищ — це сума перевищення ПЗ, зазначених у ПДВ-деклараціях (з урахуванням наданих УР), над сумою ПДВ, що міститься в складених ПН і РК, зареєстрованих в ЄРПН. Формується він наростаючим підсумком як різниця між значенням ряд. 9.1 ПДВ-декларацій (з урахуванням УР до них) і показника «суперформули» ∑НаклВид. І відшукати ви його можете у рядку 8 витягу із СЕА. Детально про формування цієї величини читайте у «БТ», 2015, № 40, с. 21.

Як стверджують податківці (лист Головного управління ДФС у Чернігівській обл. від 23.10.15 р. № 2911/10/25-01-25-01-09), зменшення РЛ на ∑Перевищ відбудеться після подання декларації з ПДВ. Однак для того, щоб показник ∑Перевищ був визначений коректно, контролери мають розраховувати його після того, як закінчиться строк своєчасної реєстрації ПН, складених у звітному місяці. Тобто не раніше 16-го числа місяця, наступного за звітним, навіть якщо ПДВ-декларація була подана платником значно раніше. До цієї дати у них не буде даних про всі своєчасно зареєстровані ПН та РК.

Якщо ПН зареєстрована у ЄРПН несвоєчасно, то СЕА автоматично перерахує показник ∑Перевищ за звітний період, у якому було складено ПН. При цьому показник ∑Перевищ зменшиться, а показника ∑НаклВид збільшиться на таку ж суму.

Зверніть увагу! До показника ∑Перевищ потрапить ПДВ лише з тих несвоєчасно зареєстрованих ПН, які залишаються не зареєстрованими на дату розрахунку цього показника.

Якщо ПН складена 5-го числа, а зареєстрована 25-го числа того ж місяця, то вона не вплине на ∑Перевищ. Така ж ситуація буде із ПН, що несвоєчасно зареєстровані у наступному місяці, але раніше, ніж подано ПДВ-декларацію за попередній місяць.

Отже, в «зону ризику» потрапляють лише ті ПН, які ви вже вказали у декларації та для яких сплинув строк реєстрації.

Перевищ і обов’язок реєстрації

Як випливає із вищеописаного, навіть не зареєструвавши ПН, але включивши її до декларації з ПДВ (що слід зробити, щоб не нарватися на штраф за заниження ПЗ), розмір вашого РЛ все рівно буде скоригований на цю величину.

Для покупця, на жаль, такого мовчазного коригування РЛ не відбувається. Тому продавець, який дорожить своїми контрагентами, рано чи пізно все рівно зареєструє такі ПН.

Водночас при реєстрації такої ПН можна потрапити в неприємну ситуацію.

Справа в тому, що на момент подання декларації розмір вашого РЛ вже зменшиться на суму ПДВ, вказану в незареєстрованій ПН. І навіть може стати від’ємним.

У цьому випадку, щоб зареєструвати ПН, вам потрібно буде не тільки вирівняти розмір РЛ до нульової позначки, а й дотягнути розмір РЛ до суми ПДВ, вказаної в незареєстрованій ПН. Тобто платнику потрібно відволікти набагато більше коштів (якщо РЛ поповнюється саме через перерахування коштів на електронний ПДВ-рахунок), щоб зареєструвати ПН, ніж це слід було зробити раніше.

Приклад. Підприємство склало ПН на суму ПДВ 800 грн. На цей момент розмір РЛ дорівнював 500 грн. (сформований за рахунок раніше отриманих ПН). Щоб не відволікати обігові кошти, платник вирішив дочекатись «вхідних» ПН на суму 400 грн. Однак на момент подання декларації такі ПН не були зареєстровані, коштів для поповнення ПДВ-рахунка не було, тому подали декларацію із незареєстрованими ПН.

При цьому розмір РЛ склав («мінус») -300 грн. Отже, навіть після реєстрації ПН постачальником на суму 400 грн. розмір РЛ складе лише 100 грн. Для того щоб зареєструвати свою ПН, доведеться поповнити ПДВ-рахунок на суму 700 грн. замість 300 грн., яких не вистачало спочатку.

Зобразимо механізм коригування РЛ при несвоєчасній реєстрації ПН на рисунку на с. 18.

img 1

Чи можна зекономити кошти?

Як бачите, несвоєчасна реєстрація ПН може «влетіти в копієчку».

Що ж робити?

Перше, що спадає на думку, — не показувати в декларації ПН, яку не змогли зареєструвати в ЄРПН. У цьому випадку розмір РЛ не буде коригуватися на показник ∑Перевищ, що позбавить вас від необхідності відволікати додаткові кошти на поповнення РЛ. Однак на вас чекають додаткові витрати. Потрібно буде заплатити самоштраф у розмірі 3 % при поданні УР.

Другий варіант — замість ПН на «велику» суму скласти і зареєструвати ПН на меншу, ніж потрібно, суму (в межах доступного РЛ), а потім скласти РК до такої «помилкової» ПН. У цьому випадку ви не тільки уникнете відволікання додаткових коштів, а й штрафів за несвоєчасну реєстрацію ПН. Водночас покупець матиме проблеми із відображенням ПК. Адже контролери наполягають, що право на ПК за помилковою ПН виникає лише після реєстрації в ЄРПН РК, яким виправлена така помилка.

Третій варіант — розбити операцію, за якою нараховані ПЗ, на дві частини так, щоб були підстави скласти дві ПН. Одну з них ви зможете зареєструвати в ЄРПН. Інша буде зареєстрована з порушенням терміну, але для її реєстрації доведеться витратити значно менше коштів, і суми штрафів будуть меншими.

А взагалі-то радимо все робити своєчасно і вдаватися до хитрощів тільки в екстрених ситуаціях.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі