Теми статей
Обрати теми

Якщо покупці розраховуються через ПТКС банку, то РРО можна не використовувати!

Кравченко Дар’я, Біляєва Олена, Децюра Сергій
Лист ДФСУ від 31.10.17 р. № 2453/6/99-99-14-05-01-15/ІПК

У податківців запитали: чи потрібно застосовувати реєстратори розрахункових операцій (РРО) підприємству, яке проводить розрахунки за товари через програмно-технічні комплекси самообслуговування (далі — ПТКС), які належать банку та розташовані у приміщенні банку?

Відповідь фіскали дали у листі, що коментується.

Контролери нагадали, що РРО не застосовуються при виконанні банківських операцій, крім операцій комерційних агентів банків та небанківських фінансових установ з приймання готівки для подальшого її переказу з використанням ПТКС (абз. 3 п. 2 ст. 9 Закону про РРО).

Враховуючи це, податківці вважають, що коли підприємство отримує оплату за товари через ПТКС, який належить банку, то застосування РРО є не обов’язковим. Адже в такому випадку розрахунки проводяться в безготівковій формі.

Якщо ж ПТКС належить не банку, а комерційному агенту* чи небанківській фінустанові**, то без РРО не обійтися. Аргумент: ПТКС таких суб’єктів під звільнення від використання РРО не потрапляє.

* Юрособа, яка уклала агентський договір з банком.

** Установа, яка отримала ліцензію Нацбанку на переказ коштів у національній валюті без відкриття рахунків і є платіжною організацією та/або учасником платіжної системи та здійснює свою діяльність відповідно до узгоджених Нацбанком правил платіжної системи.

Висновки податківців цілком справедливі. Проте варто зауважити, що у запитанні та у відповіді контролерів ідеться про ПТКС, який належить банку та розташований у приміщенні банку.

На наш погляд, те, де знаходиться ПТКС: у приміщенні банку чи в іншому місці, не має принципового значення. У Законі про РРО звільнення від використання РРО ставиться у залежність від того, кому належить (точніше, хто використовує у своїй діяльності) ПТКС: банк чи комерційний агент. А от про місцезнаходження ПТКС там немає ні слова.

Тому якщо покупці розраховуються за придбаний товар через ПТКС, який належить банку, то незалежно від того, де він розташований (у банку чи в самому пункті продажу товарів), такий суб’єкт господарювання використовувати РРО не зобов’язаний.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі