Теми статей
Обрати теми

Річний перерахунок ПДВ: розрахунок коригування запізнився в ЄРПН

У ПДВ-декларації якого звітного періоду відображається перерахунок сум податкових зобов’язань на підставі розрахунку коригування, складеного за результатами перерахунку, передбаченого п. 199.5 ПКУ, та зареєстрованого в ЄРПН з порушенням граничного строку реєстрації?

Платник ПДВ за підсумками календарного року проводить перерахунок частки використання товарів/послуг та необоротних активів в оподатковуваних операціях виходячи з фактичних обсягів проведених протягом року оподатковуваних і неоподатковуваних операцій («антиЧВ») (п. 199.4 ПКУ).

Така частка використання товарів/послуг, необоротних активів в оподатковуваних операціях, визначена з урахуванням норм пп. 199.2 — 199.4 ПКУ, застосовується для проведення коригування сум податкових зобов’язань (ПЗ), зазначених у п. 199.1 ПКУ. Результати перерахунку сум ПЗ відображаються в ПДВ-декларації за останній податковий період року (п. 199.5 ПКУ).

Відображення результатів перерахунку сум ПЗ у ПДВ-звітності проводиться на підставі розрахунків коригування (РК) до зведених ПН, складених відповідно до п. 199.1 ПКУ. Такі РК складають не пізніше за останній день року, за який здійснюється перерахунок. Вони підлягають обов’язковій реєстрації в ЄРПН.

Увага! Результати перерахунку сум ПЗ, здійсненого відповідно до п. 199.4 ПКУ, відображаються в ПДВ-декларації за останній податковий період року незалежно від факту реєстрації в ЄРПН відповідного РК.

Але не забувайте, згідно з п. 1201.1 ПКУ порушення граничного строку, передбаченого ст. 201 ПКУ для реєстрації ПН та/або РК в ЄРПН, тягне за собою накладення на платника ПДВ, на якого відповідно до вимог ст. 192 і 201 ПКУ покладено обов’язок з такої реєстрації, штрафу у відповідних розмірах.

За матеріалами ЗІР ДФСУ, категорія 101.23

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі