Теми статей
Обрати теми

Місцева влада не встановила ставку ЄП: чи може працювати ФОП-єдиноподатник

Чи можуть ФОП — платники єдиного податку (ЄП) здійснювати види діяльності, які сільська, селищна або міська рада заборонила своїм рішенням або не встановила ставку ЄП, якщо такі види діяльності не заборонені ПКУ?

До повноважень сільських, селищних, міських рад належить установлення ставок місцевих податків і зборів у межах розмірів ставок, визначених ПКУ (п.п. 12.4.1 ПКУ).

До місцевих податків належить єдиний податок (п.п. 10.1.2 ПКУ).

Обмеження і заборони за видами діяльності для платників ЄП установлені п. 291.5 ПКУ.

Фіксовані ставки ЄП встановлюються сільськими, селищними, міськими радами для ФОП, що здійснюють госпдіяльність, залежно від виду госпдіяльності з розрахунку на календарний місяць (п. 293.2 ПКУ):

1) для групи 1 — до 10 % розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, установленого законом на 1 січня звітного року;

2) для групи 2 — до 20 % розміру мінзарплати, встановленої законом на 1 січня звітного року.

Водночас у випадку якщо сільська, селищна, міська рада не прийняла рішення про встановлення відповідних ставок місцевих податків і зборів, такі податки до ухвалення рішення стягуються виходячи з норм ПКУ із застосуванням їх мінімальних ставок (п.п. 12.3.5 ПКУ).

Висновок: ФОП — платники ЄП можуть здійснювати всі види діяльності, які не заборонені чинним законодавством (з урахуванням рішень місцевих рад) і надають право застосовувати спрощену систему оподаткування відповідно до вимог ПКУ.

А якщо сільська, селищна, міська рада не прийняла рішення про встановлення ставок ЄП, то використовується мінімальна ставка ЄП, встановлена цією сільською, селищною, міською радою для здійснення ФОП діяльності на умовах сплати ЄП.

За матеріалами ЗІР ДФСУ, категорія 107.05

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі