Теми статей
Обрати теми

Відповідальність за нероздрукування Z-звіту до кінця доби

Децюра Сергій
Фізична особа — підприємець при реалізації товарів використовує реєстратор розрахункових операцій. За день було проведено розрахункових операцій на 1000,00 грн. При цьому фіскальний звітний чек був роздрукований не в день здійснення операцій, а о 00:10 наступної доби. Чи можуть покарати підприємця за такі дії?

Податківці в цій ситуації будуть наполягати на накладанні на вас штрафу за несвоєчасне оприбуткування готівки та адмінштрафу за порушення порядку проведення розрахунків. Поговоримо про це детально.

Штраф у 5-кратному розмірі. Якщо підприємець не роздрукував на РРО протягом дня жодного фіскального звітного чеку (Z-звіту), то податківці будуть наполягати на тому, що він здійснив порушення, яке призвело до несвоєчасного оприбуткування готівки. Розмір штрафу — 5-кратний розмір неоприбуткованої суми (п. 1 Указ № 436/95*).

* Указ Президента «Про застосування штрафних санкцій за порушення норм з регулювання обігу готівки» від 12.06.95 р. № 436/95.

Пояснюють свою позицію фіскали (див. лист ГУ ДФС у Черкаській обл. від 02.08.17 р. № 1453/ІПК/23-00-14-0714) тим, що відповідно до п. 2.6 Положення № 637** уся готівка, що надходить до каси підприємства, має своєчасно (у день одержання готівкових коштів) та в повній сумі оприбутковуватися.

** Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою Нацбанку від 15.12.04 р. № 637.

При цьому якщо розрахунки здійснюються через РРО, то оприбуткуванням готівки є здійснення запису про їх надходження у книзі обліку розрахункових операцій (далі — КОРО) на підставі фіскальних звітних чеків РРО (Z-звітів).

Z-звіти відповідно до п. 9 ст. 3 Закону про РРО підприємці зобов’язані щоденно друкувати на РРО і забезпечувати їх зберігання в КОРО.

Враховуючи все це, податківці наполягають, що коли підприємець по закінченні зміни, але не пізніше 24 години цього ж дня, не роздрукує на РРО Z-звіт і не забезпечить їх зберігання в КОРО, то він порушить порядок обліку готівкових коштів (сума готівки із Z-звіту потрапить до КОРО не в день їх отримання). А це не що інше, як неоприбуткування готівки.

Логіка податківців зрозуміла. Водночас її не можна застосовувати до всіх випадків нероздрукування Z-звіт до закінчення доби.

Річ у тому, що у підприємця може бути встановлена нічна зміна, яка, наприклад, розпочинається з 8 години вечора і закінчується о 8 годині ранку. У цьому випадку готівка, що надійшла з 8 години вечора до кінця цієї доби, буде вважатися готівкою не того дня, в якому відбулися розрахунки, а того, в якому закінчиться зміна. Тому нічого страшного у тому, що ви не роздрукували до закінчення календарної доби Z-звіт бути не повинно. Податківці самі вважають, що це слід робити після зміни (категорія 109.10 ЗІР ДФСУ).

Водночас у запитання про такі особливості роботи нічого не сказано. Тому вважаємо, що в нашому випадку накладання штрафу за несвоєчасне оприбуткування готівки буде правомірним.

Адмінштраф. Також податківці, які виявлять нероздрукування Z-звіту до кінця доби, можуть притягти особу, яка здійснювала розрахункові операції, та самого підприємця до адмінвідповідальності відповідно до ст. 1551 КУпАП.

Пов’язано це з вимогою щоденного друку Z-звіту, що прописана у п. 9 ст. 3 Закону про РРО.

На наш погляд, такі вимоги доволі часто є не законними. Річ у тому, що робота РРО блокується лише в разі перевищення максимальної тривалості зміни, яка становить 24 години. І розблоковується лише після роздрукування Z-звіту (п. 7 та 10 Вимог щодо реалізації фіскальних функцій реєстраторами розрахункових операцій для різних сфер застосування, затверджених постановою Кабміну від 18.02.02 р. № 199).

Отже, РРО повинні забезпечувати друкування Z-звітів не пізніше ніж через 24 години після початку роботи, а не кожну добу.

Тому якщо у вашому випадку від початку роботи РРО і до початку друку фіскального чеку (через 10 хвилин після початку нової доби) не минуло 24 години, то адмінштрафу вам можна не боятися.

Як бачимо, друк Z-звітів на початку нової доби може доволі болісно вдарити по кишені підприємця, тому будьте уважні і не допускайте таких помилок.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі