Теми статей
Обрати теми

Ввозите вугілля в Україну? Доведеться сплатити «ввізний» ПДВ

Кравченко Дар’я, Біляєва Олена, Децюра Сергій
Лист ДФСУ від 03.11.17 р. № 2500/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

У листі, що коментується, податківці торкнулися питання ПДВ-обкладення операцій із ввезення на митну територію України вугілля і подальшої реалізації його на території України.

Нагадаємо: тимчасово (до 01.01.19 р.) операції з постачання на митній території України вугілля та/або продуктів його збагачення товарних позицій 2701, 2702, 2703 00 00 00, 2704 00 згідно з УКТ ЗЕД звільнені від обкладення ПДВ* (п. 45 підрозд. 2 розд. XX ПКУ).

* Див. консультацію «Вугільна» ПДВ-пільга: правила застосування» // «БТ», 2016, № 3.

Причому така пільга надається незалежно від:

• країни походження вугілля та/або продуктів його збагачення;

• суб’єкта, який здійснює його постачання (того, хто безпосередньо видобуває вугілля, або посередника).

Крім того, платники ПДВ, пов’язані з постачаннями пільгових товарів, добре знають загальне правило: на операції із ввезення на митну територію України пільгових товарів також поширюється ПДВ-пільга (п. 197.4 ПКУ).

Чи діятиме таке послаблення і для «вугільних» операцій?

У листі, що коментується, контролери говорять — не діятиме. Адже звільнення від ПДВ-обкладення для «вугільних» операцій передбачено п. 45 підрозд. 2 розд. XX ПКУ. Тоді як дія п. 197.4 ПКУ поширюється тільки на операції, перераховані в п. 197.1 ПКУ.

А коли так, то «вугільні» імпортери мають бути готові сплатити «ввізний» ПДВ на митниці (п.п. «в» п. 193.1 ПКУ). При цьому після завершення процедури митного оформлення вони можуть сформувати податковий кредит (ПК) за операцією (п. 201.12 ПКУ).

На жаль, такий ПК доведеться компенсувати нарахуванням ПДВ-зобов’язань згідно з п. 198.5 ПКУ. Причина — цей товар призначений для використання в пільговій діяльності.

Але! Якщо «ввізний» ПДВ був сплачений і включений у ПК до періоду застосування «вугільної» пільги, то при переході на цю пільгу «ввізний» ПК компенсувати не доведеться.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі