Теми статей
Обрати теми

Маєте свердловину — готуйтесь складати фінзвітність за міжнародними стандартами

Децюра Сергій
Підприємство має на своїй території свердловину, з якої видобуває підземну воду. Чи зобов’язане воно у світлі останніх змін, внесених до Закону про бухоблік, складати звітність за міжнародними стандартами фінансової звітності?

Нещодавно Законом України від 05.10.17 р. № 2164-VIII* було внесено зміни до Закону про бухоблік.

* Див. статтю «Зміни до головного бухгалтерського закону: що нас чекає» // «БТ», 2017, № 43-44.

Відповідно до цих змін складати фінзвітність за міжнародними стандартами будуть не тільки публічні акціонерні товариства, та підприємства, які провадять госпдіяльність за видами, перелік яких визначається Кабміном, а й (п. 2 ст. 121 Закону про бухоблік):

• підприємства, що становлять суспільний інтерес;

• підприємства, які здійснюють діяльність з видобутку корисних копалин загальнодержавного значення.

Враховуючи те, що підземні води теж є корисними копалинами (п.п. 14.1.91 ПКУ), у підприємств, які мають власні свердловини, виникає закономірне запитання: чи повинні вони з 01.01.18 р. складати фінзвітність за міжнародними стандартами?

На жаль, якщо виходити із формальних вимог Закону про бухоблік, відповідь на це запитання буде невтішною.

Так, повинні!

Судіть самі. У новому визначенні терміна «звіт про платежі на користь держави» (ст. 1 Закону про бухоблік) вказано, які саме підприємства вважаються такими, що здійснюють діяльність із видобутку корисних копалин загальнодержавного значення. Це підприємства, які:

• здійснюють діяльність з геологічного вивчення, у тому числі дослідно-промислової розробки, родовищ корисних копалин загальнодержавного значення;

видобувають корисні копалини загальнодержавного значення;

• виконують роботи (здійснюють діяльність), передбачену угодою про розподіл продукції щодо корисних копалин загальнодержавного значення;

• транспортують трубопроводами (у тому числі з метою транзиту) вуглеводні та хімічні продукти.

Тобто сам факт видобутку загальнодержавних корисних копалин (незалежно від обсягів) можна трактувати як здійснення такої діяльності.

Отже, подавати фінзвітність за міжнародними стандартами мають будь-які підприємства (незалежно «великі» вони чи «малі»), які видобувають загальнодержавні корисні копалини. А не тільки гірничодобувні підприємства, у яких така діяльність є основною.

Перелік корисних копалин загальнодержавного значення ви можете відшукати у Переліку корисних копалин загальнодержавного значення, затверджений постановою Кабміну від 12.12.94 р. № 827. У цьому переліку до корисних копалин загальнодержавного значення віднесено всі види підземних вод (мінеральні (лікувальні, лікувально-столові, природні столові), питні (для централізованого водопостачання, для нецентралізованого водопостачання), промислові, технічні та теплоенергетичні), а із поверхневих вод тільки ропу (лікувальну та промислову).

Враховуючи це, констатуємо, що з 01.01.18 р. всі підприємства, які видобувають підземну воду із свердловин, мають складати фінзвітність за міжнародними стандартами.

Зверніть увагу! Деякі водокористувачі мають дозвіл на спецводокористування, в якому визначено, що вони видобувають воду із «водних об’єктів місцевого значення».

На жаль, цей факт не має принципового значення. Головним фактором є класифікація корисної копалини (вона загальнодержавна чи місцева), а не класифікація об’єктів, з яких вона видобувається.

Тобто незалежно від того, з яких об’єктів ви видобуваєте підземну воду (місцевого чи загальнодержавного значення), ви видобуваєте корисні копалини загальнодержавного значення. А тому всі, хто це робить, з 2018 року мають складати фінзвітність за міжнародними стандартами.

Сподіваємось, Мінфін зглянеться над дрібними підприємствами, які видобувають воду у незначній кількості** для власних потреб, і дозволить їм складати фінзвітність за національними стандартами.

** Нагадаємо, що видобування із свердловини протягом доби води в об’ємі до 5 м3 не вважається спецводокористуванням (ст. 48 Водного кодексу від 06.06.95 р. № 213/95-ВР). На таку діяльність не потрібно отримувати дозвіл на спецводокористування (лист ДФСУ від 11.09.17 р. № 1891/6/99-99-12-02-03-15/ІПК // «БТ», 2017, № 41).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі