Проблема «48 сторінок», або Видавнича ПДВ-пільга тільки для «товстих» книг

Кравченко Дар’я, Децюра Сергій
Лист ДФСУ від 12.09.17 р. № 1905/5/99-99-15-03-02-16/ІПК

Нагадаємо, що постачання поліграфічної продукції (зокрема і книжок) вітчизняного виробництва на митній території України звільняються від обкладення ПДВ (п.п. 197.1.25 ПКУ).

Щоб отримати видавничу ПДВ-пільгу особам, які торгують книжками, достатньо дотриматися двох вимог:

1) торгувати книжками вітчизняного виробництва.

Звертаємо увагу! Податківці наполягають, що книжки та інша поліграфічна продукція є виробленою в Україні, якщо засновниками підприємств-виробників такої продукції виступають українські юридичні та/або фізичні особи (лист ДПСУ від 01.03.13 р. № 1232/А/15-3114). Якщо у видавництва серед засновників є іноземці, то вітчизняний статус своєї пільгової продукції доведеться доказувати контролерам;

2) продавати їх на митній території України.

На перший погляд здається, що все просто. Водночас податківці вважають, що існує ще одна вимога.

Так, з давніх-давен вони наполягають, що під видавничу пільгу з ПДВ потрапляють не всі без винятку книжки вітчизняного виробництва, а тільки ті, обсяг яких перевищує 48 сторінок. Такий висновок ви можете відшукати ще в «старенькому» листі ДПАУ від 20.09.06 р. № 17535/7/16-1517 та листі ДФСУ від 04.09.14 р. № 2935/6/99-99-19-03-02-15. У цих листах податківці наполягають, що видавнича пільга діє лише на «товсті» книжки — обсягом більше за 48 сторінок. Аргументують вони свою позицію тим, що лише такі видання вважаються книжками в розумінні розд. 2 Інструкції № 272* та Інструкції № 22**.

* Інструкція про порядок використання і застосування типових форм первинного обліку науково-інформаційної діяльності, затверджена наказом Держкомстату і Міннауки від 07.08.98 р. № 272/219.

** Інструкція з обліку документів, що знаходяться в бібліотечних фондах, затверджена наказом Мінкультури від 03.04.07 р. № 22.

Водночас, на наш погляд, ці висновки податківців були надуманими. Річ у тому, що вищезгадані нормативно-правові акти не розроблені з метою застосування ПДВ-пільги, а регулюють зовсім інші відносини. Детально про це читайте у консультації «Продаємо зошити і книжки: що з ПДВ-обліком?» // «БТ», 2017, № 34-35.

У листі, що коментується, податківці продовжують гнути свою лінію. І знову дають «зелене світло» на застосування видавничої ПДВ-пільги лише для книжкових видань обсягом понад 48 сторінок.

Аргументують свою позицію податківці, як і раніше, звертаючись до положень різних нормативно-правових актів, які не стосуються оподаткування. Цього разу, щоб підтвердити свою позицію, вони не тільки згадали розд. 2 Інструкції № 272 та Інструкцію № 22, а й доповнили цей перелік новим нормативно-правовим актом з подібним висновком. Цього разу вони посилаються на положення міжнародного законодавства, а саме на Переглянуті рекомендації про міжнародну стандартизацію статистики випуску і поширення книг, газет і періодичних видань, прийнятих 1 листопада 1985 року під егідою ЮНЕСКО на Генеральній конференції Організації Об’єднаних Націй з питань освіти, науки та культури (далі — Переглянуті рекомендації).

У п.п. «а» п. 11 Переглянутих рекомендацій прямо говориться про те, що книга — це неперіодичне видання розміром не менше 49 сторінок, не враховуючи обкладинки, опубліковане у відповідній країні і доступне для публіки.

На жаль, як це часто буває, проблему породили наші законотворці. Законом України «Про державну підтримку книговидавничої справи в Україні» від 06.03.03 р. № 601-IV вони вирішили підтримати виробництво «книжкової продукції» (використали «широкий» юридичний термін), а от у видавничій ПДВ-пільзі чомусь згадали всім зрозумілий побутовий термін «книжки». А за трактування глибинних відмінностей між ними, як завжди, взялися фіскали.

Отже, рекомендуємо тим, хто не хочете з ними сперечатися, застосовувати ПДВ-пільгу лише при продажу «товстих» книг. Якщо ж ви проти, то готуйтеся відстоювати свою думку в суді.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі