Теми статей
Обрати теми

Як уникнути «трудових» штрафів за «безкоштовного» директора

Кравченко Дар’я, Децюра Сергій, Біляєва Олена, Павленко Олексій, Хмелевський Ігор
Постанова Кіровоградського окружного адміністративного суду від 21.06.17 р. у справі № П/811/820/17

Багато підприємств мають у своєму штаті єдиного працівника — директора (частенько він же є засновником). Працювати так, звичайно, можна. Але слід пам’ятати про те, що засновник, офіційно (наказом) призначений на посаду директора, автоматично стає найманим працівником підприємства і на нього поширюється трудове законодавство, у тому числі стосовно обов’язкової виплати зарплати.

Так сталося і в цій судовій справі. Директором ТОВ був призначений його засновник. Інших працівників на підприємстві немає. Табель обліку використання робочого часу на директора не вівся, зарплата не нараховувалася і не виплачувалася. Інспектори Держпраці побачили в цьому порушення трудового законодавства і застосували до підприємства штраф у розмірі однієї мінзарплати (3200 грн.) на підставі абз. 8 ч. 2 ст. 265 КЗпП.

Суд визнав постанову про накладення штрафу правомірною. Оскільки директор є найманим працівником підприємства, треба було вести облік відпрацьованого ним часу і платити зарплату.

Той факт, що згідно з наказом засновник виконує функції директора на безкоштовній основі, без нарахування і виплати зарплати, суд до уваги не взяв. Укладаючи з працівником (не важливо, засновник це чи ні) трудовий договір, підприємство зобов’язане виплачувати йому зарплату. Звільнити роботодавця від цього обов’язку працівник не може.

Відсутність грошей або прибутку в підприємства — теж не аргумент.

Як же діяти в такій ситуації?

Річ у тому, що ТОВ працювати без виконавчого органу дійсно не може. У його штаті обов’язково має бути посада директора (ч. 2 ст. 97 ЦКУ, ст. 62 Закону України «Про господарські товариства» від 19.09.91 р. № 1576-XII). Проте не буде порушенням, якщо ця посада залишатиметься вакантною, а функції тимчасово виконуватиме засновник. Тільки треба все це правильно оформити:

1) загальні збори учасників повинні прийняти рішення про передачу обов’язків з керівництва підприємством одному з учасників. У жодному разі із засновником не можна укладати трудовий договір. Також не можна включати засновника в штатний розпис і вносити у його трудову книжку запис про роботу на посаді директора. У протоколі (розпорядженні) краще уникати формулювань на кшталт «призначити засновника на посаду директора». Використайте фрази приблизно такого змісту: «покласти на засновника функції з управління підприємством» або «наділити засновника правом представляти інтереси підприємства у відносинах з третіми особами і здійснювати дії від його імені без довіреності, а також вести бухгалтерський облік, підписувати податкову й інші види звітності»;

2) відомості про «уповноваженого» засновника вносять у Єдиний держреєстр (подають заяву за ф. № 3 про держреєстрацію змін у відомостях про юрособу, затверджену наказом Мін’юсту від 18.11.16 р. № 3268/5). У розділі «Перелік змін» роблять позначку в полі 6 «Зміна фізичних осіб або зміна відомостей про фізичних осіб — платників податків, які мають право вчиняти дії від імені юридичної особи без довіреності, у тому числі підписувати договори тощо»;

3) у банк подають картку із зразками підпису засновника, щоб той міг розпоряджатися поточним рахунком підприємства;

4) податківцям подають ф. № 1-ОПП з позначкою «Зміни» з відомостями про осіб, відповідальних за ведення бухгалтерського та/або податкового обліку.

При правильному оформленні засновник зможе керувати підприємством без призначення на посаду директора, у тому числі на громадських засадах*. З такою можливістю загалом погоджуються і фахівці Мінсоцполітики в листі від 07.02.12 р. № 113/13/84-12.

* Див. також статтю «Власник (засновник) керує підприємством безоплатно, тобто задарма: чи можливо це?» // «БТ», 2015, № 12.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі