Теми статей
Обрати теми

«Пенсійний» закон у дії: нові строки виходу на пенсію та інші нюанси

Кравченко Дар’я, Децюра Сергій, Соломіна Марія
Закон України від 03.10.17 р. № 2148-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій»

Палко обговорюваний «пенсійний» закон нарешті опублікований 10 жовтня в газеті «Голос України», 2017, № 188. Тобто вже 11.10.17 р. більшість його норм набули чинності.

До речі, окрім змін у пенсійному законодавстві, цей документ вніс невеликі корективи в порядок нарахування і сплати ЄСВ, лікарняних і декретних, а також інших питань сфери загальнообов’язкового державного соцстрахування. Розглянемо найважливіші з них для бухгалтерів.

Отже, завдяки Закону, що коментується, маємо такі нововведення.

1. Максимальна величина бази нарахування ЄСВ збільшена з 25 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб (25 х 1684 грн.) до 15 розмірів мінімальної заробітної плати (15 х 3200 грн.) (п. 4 ч. 1 ст. 1 Закону про ЄСВ).

У жовтні 2017 року ця сума складе 48000 грн.

2. Ряди платників ЄСВ поповнили члени фермерських господарств. Але тільки в тому випадку, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах (новий п. 51 ч. 1 ст. 1 Закону про ЄСВ).

До речі, члени фермерських господарств нараховують ЄСВ в тому ж порядку, який передбачений для ФОП (у тому числі платників єдиного податку). Відповідно вони звільняються від сплати за себе ЄСВ, якщо отримують пенсію за віком, або є особами з інвалідністю, або досягли пенсійного віку (див. нижче) та отримують пенсію чи соціальну допомогу.

3. Роботодавці тепер сплачують ЄСВ і за матусь, які доглядають за дитиною до досягнення нею 3-річного віку і відповідно до Закону отримують допомогу при усиновленні дитини (п. 1 ч. 1 ст. 4 Закону про ЄСВ).

4. З 01.01.18 р. для ФОП — платників єдиного податку (ЄП) групи 1 скасована мінімальна планка нарахування ЄСВ (виключений абзац другий п. 3 ст. 7 Закону про ЄСВ). Нагадаємо: раніше вона складала 0,5 мінімального ЄСВ із зарахуванням таких періодів у страховий стаж пропорційно сплаченому ЄСВ.

Тобто наступного року таким суб’єктам доведеться платити суму ЄСВ удвічі більшу.

5. Встановлені єдині строки сплати ЄСВ — до 20 числа наступного місяця (окрім ФОП, членів фермерських господарств і осіб, що здійснюють незалежну професійну діяльність) (п. 8 ст. 9 Закону про ЄСВ).

А ось вимог про сплату авансових платежів з ЄСВ (при виплаті зарплати) в ст. 9 Закону про ЄСВ більше немає.

6. Реєстр застрахованих осіб вестиметься в електронному вигляді. При цьому кожній персональній електронній обліковій картці буде присвоєний свій унікальний номер, а, окрім звичних даних, до неї увійдуть: сума призначеної пенсії, інформація про кожен страховий випадок і страхові виплати.

7. До 01.01.20 р. продовжена дія п. 11 розд. VIII Закону про ЄСВ, згідно з яким тимчасово призупинено виготовлення, видачу, отримання і пред’явлення посвідчення застрахованої особи.

8. Соцстрахуванню у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності тепер підлягають і особи, що працюють за цивільно-правовими договорами (відповідні зміни внесено в ч. 1 ст. 18 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 р. № 1105-XIV).

Нові строки виходу на пенсію. На щастя, Закон, що коментується, не передбачає підвищення пенсійного віку, проте він уводить вимоги до страхового стажу.

Так, починаючи з 01.01.18 р. для виходу на пенсію в 60 років треба буде мати 25 років страхового стажу. При стажі від 15 до 25 років на пенсію можна буде вийти в 63 роки, при стажі не менше 15 років — до 65 років.

При цьому (!) з кожним роком ці цифри збільшуватимуться. У результаті у 2028 році страховий стаж для виходу на пенсію складатиме вже 35 років. Ну а якщо станом на 01.01.28 р. у вас буде страховий стаж 40 і більше календарних років, пенсія за віком призначатиметься незалежно від віку.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі